loading...

вторник, 15 юли 2014 г.

PIK: Фирма на Цветан Василев плаща 30 000 лв. на месец на дъщерята на Костов - Мина

Иван Костов е най-ревностният адвокат на проваления банкер Цветан Василев, личи си от редовните му телевизионни изяви в последните дни. Задачата му е да хвърля съмнения върху разследването на прокуратурата и върху доклада на одиторите за състоянието на КТБ. 
Позицията на Костов е близка с тази на Цветан Василев, намекна дори главният прокурор Сотир Цацаров.

Откъде идва „топлата връзка”? Какво свързва банкера и политика?
Тази сутрин по Би Ти Ви Иван Костов отрече всякакви лични връзки с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Подчерта, че банката е била продадена, когато той е бил премиер, но по това  време Василев не е бил сред купувачите, а е привлечен от тях по-късно. Възходът на банката стана по времето на кабинета "Сакскобургготски", тройната коалиция и при Бойко Борисов, каза Костов.

Така ли е обаче наистина и какви са фактите?
Бившият министър–председател, който извърши масовото раздържавяване на българската икономика в годините на прехода, довело до настоящото окаяно състояние на десетки български предприятия, в продължение на години е вземал пари от Цветан Василев чрез свързани с последния фирми, доказва разследване на ПИК. Ето защо сега, в тежките за избягалия богаташ дни, в които Василев трябва да отговаря за стотиците милиони, източени от КТБ, Иван Костов засвидетелствува своята лоялност.

Разследването на ПИК установи, че фирма на дъщерята на Иван Костов – Мина Костова, е получавала редовни (месечни) плащания от една от разследваните от прокуратурата фирми „пощенски кутии” на Василев, кредитирана от КТБ.

На 02.09.2013 г. фирма „Анторна” ЕООД, на която Мина Костова е едноличен собственик и управител, сключва договор за консултантски услуги с „Афлик – България” ЕАД, по който са и изплатени към момента общо 270 000 лева, или по 30 000 лева всеки месец (прилагаме отделно консултантския договор между двете фирми и справка от счетоводството на "Афлик" за изплатените суми. Първото плащане е на 2 октомври 2013).

Плащащата щедрите хонорари фирма „Афлик – България” ЕАД е регистрирана на небезизвестния адрес гр.София, ул.”Дебър” №17, с изпълнителен директор Никола Киров (същият е и член на съвета на директорите на предприятието „Дунарит” АД, гр. Русе), като фирмата притежава дялови участия в други „свързани” с Василев дружества – „Порт Инвест Русе” ЕАД и „Афлик Енерджи” ООД, както и до 2011 г. в „Шип Инвест” АД, което от своя страна е акционер в „Корабостроителница Русе” АД.

През периода 2008 – 2013 г. фирмата „Афлик – България” АД е кредитирана от КТБ и е раздавала, съответно е получавала, десетки милиони под формата на заеми от свързани дружества, като „Бромак”, „ТЦ – ИМЕ”, „Критие”, „Юлинор”, „Киа Моторс България”, „Русе Индъстри” и десетки други.
Само към 31.12.2010 г. (последния годишен отчет, който фирмата обявява в търговския регистър е за 2010 г.) общата сума на задълженията на „Афлик –България” ЕАД надхвърля 48 млн. лева.

Какви точно услуги дружеството на Мина Костова предоставя на „Афлик – България” ЕАД, не е ясно – въобще има ли реално изпълнение на някакви услуги или договорът е фиктивен, сключен само за да осигурява основанието за месечните плащания, по – вероятно не, имайки предвид и посочения в консултантския договор формален предмет на услугите, а именно „... изготвяне на анализи и прогнози на управленските и законодателни промени и на икономическите рискове и кризи в страната...”.

Явно е защо Иван Костов има интерес разследването срещу Цветан Василев и свързаните с него фирми да не постигне реални резултати, а вероятно плащанията към дъщеря му са само една малка част от взаимоотношенията между бившия министър - председател и бившия банкер.
Какво друго ги свързва, ще разберем скоро. Разследването на ПИК продължава.

Факсимиле от консултантския договор между фирмата на Мина Костова и свързаната с Цветан Василев "Афлик"

Счетоводен документ от "Афлик", онагледяващ плащанията към Мина Костова

PIK.bg

Няма коментари :

Публикуване на коментар