Пропускане към основното съдържание

Тайният кабинет на Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се готви много сериозно да се завърне на власт и вече води разговори с проектоминистри. За това на практика призна самият той пред журналисти в петък в Русе.
"Новият кабинет ми е в главата, вече за всеки пост знам кой какъв ще бъде, ако, разбира се, спечелим убедително изборите”, каза тогава Борисов.

Депутати вече активно обсъждат кои ще бъдат министрите при евентуален кабинет на ГЕРБ след изборите, които засега се очаква да са на 5 октомври. Медии съобщиха, че тази вечер дори Бойко Борисов ще събере най-близките си съпартийци в Банкя, за да обсъдят евентуални варианти, макар че предсрочният вот изглежда още относително далеч.

ПИК научи, че за военен министър се гласи адмирал от резерва. Става въпрос за Пламен Манушев, който в момента е депутат от партията на Бойко Борисов.

Манушев е бивш командир на Военноморските сили и зам.-началник на отбраната. Пенсионира се като вицеадмирал през 2012 г. Връщане на Аню Ангелов на поста е изключено, тъй като той вече е на над 70 години, а и като министър натрупа доста негативи сред военнослужещите заради някои непопулярни реформи, свързани със съкращения и орязване на социални придобивки.

Манушев дал индикация, че няма нищо против да стане министър.

Лиляна Павлова почти сигурно ще е отново регионален министър. Тя успя да запази авторитет по време на управлението на ГЕРБ и пое поста успешно от Росен Плевнелиев, след като той се кандидатира за президент. В началото на 42-то Народно събрание Борисов я предложи на поста, когато формално състави кабинет, преди да върне мандата на президента. Тогава Павлова дори бе номинирана и за вицепремиер.

Лидерът на ГЕРБ възнамерява да върне от Брюксел и новия евродепутат Томислав Дончев. Това го обяви самият Бойко Борисов наскоро. Дончев също е гласен за вицепремиер, въпросът е дали ще получи отново министерство по еврофондовете или друг портфейл.

За министър на околната среда и водите е планирана депутатката Ивелина Василева – доказан специалист и технократ, в момента депутат, а при правителството на Борисов – зам.-министър в ресора.

Финансите е сред най-проблемните и ключови ресори, който вероятно ще бъде поет от Владислав Горанов - зам.-министър при Симеон Дянков. Горанов е добре приет и от политически сили, които се очаква да бъдат, гласно или не, опозиция на ГЕРБ. 

Министерството на вътрешните работи вероятно ще поеме заместникът на Цветан Цветанов – Веселин Вучков, който е доказал лоялността си към двамата лидери на ГЕРБ и те ще могат да управляват ведомството през него.

Очакват се и още повторения на министри, като например на транспорта – Ивайло Московски, и на икономиката евентуално – Делян Добрев. Спорно е дали здравното министерство ще бъде поверено отново на Десислава Атанасова, която не успя да реши проблемите в сектора, които стават все по-големи. Резервният, и по-вероятен вариант, на този етап, е депутатът Даниела Дариткова, която в предишния парламент натрупа опит и като председател на ресорната парламентарна комисия.

Засега обаче всичко изглежда доста хипотетично, тъй като ГЕРБ трябва да спечелят изборите с абсолютно или почти абсолютно мнозинство, за да могат да управляват самостоятелно. Ако им се наложи да бъдат в коалиция, дори не е сигурно, че ще могат да се преборят министър-председател да е Бойко Борисов, спрямо когото и от привидно близката им формация Реформаторски блок имат сериозни резерви.

PIK.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Омбудсманът откри нарушения в Столична община и Столичен инспекторат

Омбудманът е открил нарушения свързани с чистотата на София от страна на Столична община и контролния орган в лицето на Столичен инспекторат.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.