loading...

сряда, 30 юли 2014 г.

ВНИМАНИЕ: Чумата Ебола настъпва! Вижте кои са симптомите!

Епидемия от смъртоносна Ебола може да плъзне по света от болни пасажери на самолети. За това предупредиха здравните служби в Англия и САЩ. Пътник вече е пренесъл заразата в Нигерия от Либерия и 170-милионната държава е в паника. Тя е четвъртата страна в Африка, засегната от гибелния вирус, убил досега 672 души и заразил над 1000. Епидемията тръгна от Гвинея през февруари и за седмици обхвана Либерия и Сиера Леоне.

90% е смъртността при тази болест, която протича с висока температура, кървене, обриви и поразява нервната система. Тя може да остане неоткрита до 3 седмици и в това време болният да я пренесе и в друга страна.

В Либерия двама американци вече са с вируса на болестта. Единият е 33-годишният д-р Кент Брантли, който е там с жена си и децата си, за да помогне за овладяване на болестта. И сънародничката му Нанси Райтбол от същия здравен център е дала положителна проба.

Тревогата се засили миналата седмица, когато нигериецът Патрик Сауър припадна на летището в Лагос на връщане от погребението на сестра си, починала от ебола в Либерия. В самолета той повръщал и се чувствал зле. Наблюдават пътниците за зараза.

Здравните власти в САЩ са повишили бдителността за заразени, пристигащи от Африка. В Лондон също предупреждават за опасност след случая в Лагос, откъдето има стотици полети седмично до Англия и ЕС.

СЗО призова към драстични действия за ограничаване на епидемията.

За първи път най-смъртоносната зараза тръгва из големи градове. Досега тя избухваше само в отдалечени селища в джунглата. За ебола няма ваксина и лечение.

Висока температура, липса на апетит, главоболие и болки в гърлото са най-разпространените признаци на обикновената настинка. Но ако почувствате някой от тези симптоми, това може да значи, че еболата е започнала да атакува имунната ви система, съобщи в. “Дейли мейл”.

Заразата унищожава същите клетки, които напада и вирусът ХИВ. При еболата инфекцията е по-агресивна, заличава градивните елементи на имунната система. Вирусът има инкубационен период между два и 21 дни.

Еболата се предава чрез контакт с кръв или секрети. Болестта се разпространява много бързо в рамките на една общност. На най-голям риск са изложени здравните работници и семействата им.

Няма коментари :

Публикуване на коментар