loading...

понеделник, 30 юни 2014 г.

Вижте хората, които разпалиха банковата криза

И петимата души, които бяха арестувани от агенти на ДАНС в столицата заради атаките срещу банковата система през последните дни, работят за инвестиционния посредник „Глобал Маркетс“. В събота първо е задържан един от компютърните специалисти във фирмата. Той е посочил останалите четирима.


В неделя агенти на ДАНС са щракнали белезници и на ръцете и на един от двамата собственици на „Глобал Маркетс“ Йордан Моллов. Останалите четирима, които са в ареста, са свързани с него.

Йордан Моллов e бакалавър по международни отношения от SUNY New Paltz, САЩ и магистър по бизнес администрация от Fordham University, САЩ. Бил е стажант в централата на Oбединените нации в Ню Йорк. Работил в няколко хедж фонда в периода 2006-2009 г. в Ню Йорк. През 2009 започва работа в „Глобал Маркетс“ ООД като анализатор. През август 2009 става втори управител в „Глобал Маркетс“. През януари 2011 става партньор в „Глобал Маркетс“ ООД заедно с Кирил Джабаров и Роберт Димитров.

Засега Моллов е без обвинение, а на другите ще бъде повдигнато обвинение по чл. 326 ал. 1 от Наказателния кодекс за тиражиране на заблуждаваща тревожна информация.

Проверка на BPost.bg показа, че всъщност „Глобал маркетс“ е преустановила дейността си като инвестиционен посредник на 13 май тази година. Същия ден, на сайта на фирмата е публикувано следното съобщение: „Считано от днес, 13.05.2014 г., „Глобал Маркетс” ООД съобщава на своите клиенти, че в съответствие с решение на общото събрание на съдружниците от 26.03.2014 г., прекратява дейността си като инвестиционен посредник. Всички разходи за уреждане на отношенията с неговите клиенти ще бъдат за сметка на „Глобал Маркетс” ООД.

Брокерската фирма е в списъка на Комисията по финансов надзор от 2008 г., когато се учредява и получава лиценз. Тогава избухва скандал след множество оплаквания за натрапчива кампания по телефона към потенциални инвеститори с предложение да вложат 50 000 долара в акции, като се обещават високи и нереални печалби.

Атакувани по този начин хора са подали молби до КФН. Комисията прави свое разследване. Установено е, че „Глобал маркетс“ предлага нереално високи заплати от по 2 - 4000 лева за сътрудници, за които даже няма изискване да имат подходящо висше образование.

В първият й одит се казва, че в наличност тя разполага със 61 000 евро. Сумата е крайно недостатъчна за сериозна дейност.

Bpost.bg


Няма коментари :

Публикуване на коментар