loading...

четвъртък, 12 юни 2014 г.

Пак ще избираме между старите играчи

Искам да гласувам за една личност, защото тя спечели моето доверие, има моите разбирания за държавно устройство и нещата, които трябва да се свършат в страната. Аз обаче нямам възможност да гласувам за нея, защото у нас влизат само старите партийни играчи, които само си сменят постовете. В същото положение са и много други избиратели и не случайно все по-често се чуват гласове за мажоритарен вот.
Как така за толкова години независим кандидат не успя да пробие системата? Отговорът на този въпрос не е особено труден - просто системата е направена за партиите, а не за хората.

Дори "Шоуто на Слави" направи опит да вкара независим кандидат, но и най-рейтинговото предаване не успя да се справи с тази задача.

Няма как една личност да се бори наравно с партии, които имат структури във всички големи градове в страната, разполагат с държавна субсидия, спонсори и значително медийно влияние.

Именно поради тази причина трябва да се промени Избирателният кодекс и да се даде възможност за наистина мажоритарен избор, а не само преференции. Има разлика от това ти сам да посочиш за кого гласуваш, от това да слагаш хиксче в предварително подредени имена в бюлетината.

Дали 100% мажоритарни избори или смесена избирателна система, то едно е ясно - трябва хората да имат възможност за реален мажоритарен вот. Това е крайно наложително в условията на партийна партизанщина, която не постигна нищо значително през така наречения преход, който между другото продължава.

Трябва да се сложи край с приказването, че хората не били достатъчно добре запознати с политическия и обществения живот и затова видите ли не можели да избират мажоритарно. Как така не били компетентни за личностите, а иначе компетентни за партиите. Просто старите партии искат да наложат тези приказки, за свой личен и корпоративен интерес. Време е вече да се чува и гласът на хората, а не само на партийните централи.

Николай Георгиев

Няма коментари :

Публикуване на коментар