Пропускане към основното съдържание

Пак ще избираме между старите играчи

Искам да гласувам за една личност, защото тя спечели моето доверие, има моите разбирания за държавно устройство и нещата, които трябва да се свършат в страната. Аз обаче нямам възможност да гласувам за нея, защото у нас влизат само старите партийни играчи, които само си сменят постовете. В същото положение са и много други избиратели и не случайно все по-често се чуват гласове за мажоритарен вот.
Как така за толкова години независим кандидат не успя да пробие системата? Отговорът на този въпрос не е особено труден - просто системата е направена за партиите, а не за хората.

Дори "Шоуто на Слави" направи опит да вкара независим кандидат, но и най-рейтинговото предаване не успя да се справи с тази задача.

Няма как една личност да се бори наравно с партии, които имат структури във всички големи градове в страната, разполагат с държавна субсидия, спонсори и значително медийно влияние.

Именно поради тази причина трябва да се промени Избирателният кодекс и да се даде възможност за наистина мажоритарен избор, а не само преференции. Има разлика от това ти сам да посочиш за кого гласуваш, от това да слагаш хиксче в предварително подредени имена в бюлетината.

Дали 100% мажоритарни избори или смесена избирателна система, то едно е ясно - трябва хората да имат възможност за реален мажоритарен вот. Това е крайно наложително в условията на партийна партизанщина, която не постигна нищо значително през така наречения преход, който между другото продължава.

Трябва да се сложи край с приказването, че хората не били достатъчно добре запознати с политическия и обществения живот и затова видите ли не можели да избират мажоритарно. Как така не били компетентни за личностите, а иначе компетентни за партиите. Просто старите партии искат да наложат тези приказки, за свой личен и корпоративен интерес. Време е вече да се чува и гласът на хората, а не само на партийните централи.

Николай Георгиев

Коментари

Популярни публикации от този блог

Фабрика в Холандия 3D ОТПЕЧАТВА 500 тона пържоли на месец

Фабрика в Холандия 3D отпечатва 500 тона пържоли на месец. Компанията Redefine Meat ще доставя немски ресторанти с отпечатани филета.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

В центъра на София задържат децата с автомати

В центъра на София полицаи задържат групи младежи, които са се събрали, за да се защитят от мигрантите. Част от тях са непълнолетни деца.

РАЗКРИТИЕ: Столична община тайно е подменила жълтите павета

От Столична община тайно са подменили традиционните жълти павета, като вече са поставени бетонни само оцветени в златист цвят, научи BGPravda. Така е премахната културна ценност за цяла София.