Пропускане към основното съдържание

Без субсидии, а реална търговия за партиите

Не желая да бъда насилствен дарител на партиите у нас, които са преминали заветния един процент на парламентарни избори. Защо всяка година от държавните пари, тоест от народните, партиите ще правят своята политическа агитация, ще се водят гаджета на море и т.н.?

Който има идеи и иска да се явява на избори, за да спечели народната любов, то да бъде така добър да си осигури финансиране. Това може да стане най-бързо и най-честно чрез търговия. Не търговия с гласове, а реална. Ако се промени Закона за политическите партии и формациите имат възможност да развият и печелят от търговия, то хората няма да бъдат карани насила да стават финансови благодетели на пишман лидери.

Ако на една запалка пише името на определена партия, то нейни симпатизанти ще извадят по лев-два, за да си я купят. Така партиите ще набират пари от свои членове и симпатизанти, а не да взимат от парите и на тези, които не одобряват тяхната дейност.

Защо това не се прави, защото е по-лесно да чакаш на държавната субсидия, отколкото със собствени усилия да набираш финансите си.

Всички знаят, че партиите харчат милиони държавни пари без да има реален отчет за тях. Данните от Финансовото министерство показват, че за последните 10 години размерът на субсидията се е увеличил повече от 10 пъти.

Финансирането на политическите партии от държавния бюджет се въвежда през 2002 г. по време на управлението на Симеон Сакскобурготски. Мотивът: по-добре партиите да получават пари от държавата, отколкото от съмнителни фирми или престъпни организации. Тогава парламентарните сили си отпускат 4,5 млн. лв. Сравнително разумната сума те си делят до 2005 г. В края на управлението на царистите и в самото начало на епохата на Тройната коалиция сумата се увеличава за първи път. Тогава в парламента влизат БСП, НДСВ и ДПС, заедно с ДСБ на Иван Костов, ОДС на Надежда Михайлова, Български народен съюз и за първи път "Атака". Как обаче стоят нещата в далеч по-богати държави?
У нас субсидията за всеки подаден глас е 10,80 лева или около 6 евро. В "локомотива" на Европа, Германия, средната субсидия е 1.50 лева, а в Италия след едно тежко земетресение само в една област субсидията беше намалена от 4 на 2 евро. По-късно изобщо беше премахната.

В същото време през 2013 година ГЕРБ са взели 17,9 млн. лв. субсидия от държавата. БСП са получили 10,4 млн. лв., ДПС – 5 905 798 лв. и Атака – 2,9 млн. лв. Субсидия от държавата взимат не само партиите в парламента, а всички, които на последните парламентарни избори са спечелили над 1%. След вота от май миналата година, освен партиите в Народното събрание, пари от държавата взимат още 9 формации.

Приходите на ГЕРБ за миналата година общо са в размер на 18 367 000 лева, става ясно от справката в Сметната палата. Освен субсидията към тях се прибавят и 61 000 лева от членски внос и 401 000 от лихви по депозити.

Докога нереално големи субсидии ще захранват партийните централи зависи от народното недоволство!

Николай Георгиев

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Българите основават преди 17 000 г. първата държава на земята

I: Българите основават преди 17 000г. първата държава на земята-ИДЕЛ (ИТЕЛ)–конфедерация от седем арийски, финоугорски и алтайски племена, откъдето и името и (Иде-седем и Ел-племе). По късно тази държава получила и второ название на господстващия народ– Булгари, Бул-Възвишени и Ари-Свободни.