loading...

неделя, 15 юни 2014 г.

Разкритие: ​Службите с тотален контрол в информационните мрежи (ДОКУМЕНТИ)

Управляващите чрез специалните служби се опитват да наложат тотален контрол върху информацията, циркулираща в глобалната мрежа.

Това става ясно от секретен документ, който Faktor.bg притежава, изготвен и подписан в началото на юни от шефа на Държавна агенция „Технически операции” (ДАТО) Цветан Китов. Това е всъщност новата агенция, която след реформите в системата пое подслушванията, проследяванията и използването на СРС-та. Писмото е изпратено до всички фирми предоставящи електронни съобщителни мрежи и услуги.

Те се задължават „да предоставят на ДАТО пълно техническо решение с възможност за прихващане електронни съобщени в реално време, възможност за непрекъснато наблюдение, както и достъп в реално време до данни, свързани с дадено повикване.” Освен това фирмите трябва да предоставят техническо решение на ДАТО за изпълнение на правомощията й. За целта е необходимо създаването на мониторингов център, който да реализира операциите. Това безспорно ще принуди собствениците предоставящи електронни услуги да направят допълнителни инвестиции за техническо оборудване и софтуер. На 10 юни се е провела вече и работна среща в ДАТО за изясняване на технологията, по която да става това.

Според бившият депутат и агент в НСС Емил Василев по този начин карат всички кабеларки и доставчици на интернет да си закупят апаратура за по 300 хл. евро за подслушване в реално време на разговори и имейли.

„И да предоставят пълен достъп на шапкарите. Гащите ни събуха ченгетата”, възкликва иронично екс депутатът.

По закон искането е коректно - да бъдат създадени условия за контрол, но по какъв начин ще се гарантира на обществото, че този софтуер ще се използва само за случаи, в които има разрешение от съда? Има опасност ДАТО заедно с доставчиците на електронни услуги да установят нерегламентирани контакти при получаването и използването на тази информация. Това коментира пред Faktor.bg ген. Атанас Атанасов. Той е убеден, че бюрото за контрол над СРС-тата на Бойко Рашков няма възможност и достатъчно капацитет да следи за за коректното спазване на закона. Според него не са ясни механизмите, по които първо ще се контролира ДАТО - каква информация събират и за какво я използват, а и освен това дали доставчиците на електронни услуги, освен поисканата от службите не събират и друга информация незаконно за свои цели, или за корпоративни играчи и престъпни групи.

Няма го механизмът за контрол, съществува опасност да се злоупотребява, предупреждава Атанасов.

Новият шеф на ДАТО се е занимавал с подслушванията в ДАНС и се слави, че е от обкръжението на вътрешния министър Цветлин Йовчев.

Няма коментари :

Публикуване на коментар