Пропускане към основното съдържание

Предупреждават за по-страшна и от шистовия газ опасност

За по-голяма опасност за Добруджа и от шистовия газ предупреждава Синтия Недялкова от гражданска инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода „хидравлично разбиване”.

Тя припомня, че тези дни се навърши една година от  участието на група ентусиасти от Добрич в протеста против хидравличното разбиване, организиран на границата ни с Румъния и в самата Румъния, Мангалия! „Смея да вярвам, че този протест имаше огромно значение за масовизиране на протестите в Румъния, защото имаше широк отзвук от български и  румънски медии!”, заявява Недялкова.

Според нея обаче тревожна е продължаващата дейност на „Русгеоком” на територията на с. Рогозина, където трябваше да се прави проучване за шистов газ. В писмо до медиите Недялкова заявява: „Днес ние питаме, какво е другото опасно начинание, което се подготвя за Добруджа? Какво е това въглищна газификация, която ни се подготвя?!” Тя  посочва, че същността на процеса е подпалване на въглищния пласт, който се намира в Добруджа, с цел отделяна на газ метан. Като припомня, че въглищата в Добруджа са под или потопени във водоносния хоризонт на региона.

„Това е подземното езеро, което ни снабдява с вода и благодарение, на което Добруджа е с най-плодородната почва в България! Ужасяващи са последиците от експеримента с подпалването на въглищата”, предупреждава Недялкова. Тя подчертава, че водата, която и без това е най-скъпата в България, ще пропадне или дори ще изчезне в образуваните подземни кухини, а цената й ще стане социално непоносима. „Водата със сигурност ще бъде наситена със радиоактивни материали, сяра и други въглеводородни производни. Задължително ще се получи пропадане на земните пластове, отново благодарение на кухините, образувани от разрушаване на въглищният пласт. Пламъци излизат от земята и пропадат хора и машини във огнения ад, получил се в Австралия, където методът е прилаган и вече е спрян”, предупреждава Синтия Недялкова.

Село  Вранино , Каварненско ще е първата точка, където ще се сондира за въглищна газификация. Проектът е „пилотен, експериментален” по програма на изследователския фонд за въглища и стомана на Европейската комисия, посочва Недялкова. И допълва, че себестойността на този експеримент е над три милиона евро, като 60% се финансират от Европейския съюз. Овъргаз е  ръководител и координатор на проекта в съучастие по някакъв начин с Парк Плейс Енерджи. Участващи в изпълнението на проекта са фирми и научни институти от Великобритания, Гърция, Германия, Португалия и  Минно-геоложкия институт към БАН.

„Защо в нито в една от тези държави, откъдето са тези институти и в нито една друга държава от ЕС, който щедро финансира този експеримент, не се проведе и практическото му приложение?”, пита Недялкова.

dobrich.topnovini.bg

Коментари

  1. Правят струват все гледат да ни подпалят ЧЕРГАТА?!?И най-странното е ЗАЩО българските медии си траят и мълчат,или тия БОРИЧКАНИЯ в парламенто са за да отклонят вниманието ни от поредното престъпление спрямо българите!ТРЕВОГААААА всички да вземат нещата под внимание!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Българите основават преди 17 000 г. първата държава на земята

I: Българите основават преди 17 000г. първата държава на земята-ИДЕЛ (ИТЕЛ)–конфедерация от седем арийски, финоугорски и алтайски племена, откъдето и името и (Иде-седем и Ел-племе). По късно тази държава получила и второ название на господстващия народ– Булгари, Бул-Възвишени и Ари-Свободни.