loading...

вторник, 8 април 2014 г.

Полицейско насилие в I РПУ

Фрапантен случай на полицейски произвол доказаха вчера от "Господари на ефира". В свой видеоматериал те демонстрираха как полицай от Първо РПУ в София е скъсал нарочно униформата си след като вече в това е било обвинено арестувано момиче.

ПИК припомня, че става въпрос за случай, който първа агенцията ни разпространи (вижте подробности в Още по темата).

На 15 септември миналата година, в Нощта на музеите, момиче и момче - 25-годишната Александра Стоилова и 26-годишният й приятел Иван Цонев, се прибират у дома, като минават покрай Първо РПУ в София. При това момчето закача един от автомобилите, в резултат на което бива нападнат от трима полицаи, разказа момичето. По думите й тя се опитва да се намеси, за да види какво и защо се случва, при което е ударена по лицето от един от полицаите. Така двамата с приятеля й са вкарани вътре в сградата на районното управление като на нея са й повдигнати обвинения в хулиганство и скъсване на униформата на полицая, който я е ударил - Кристиян Стоянов.

Началникът на управлението Даниел Пашов разказва пред екипа на предаването, че  момичето е нападнало въпросния полицай и му е скъсало униформата.
От запис от приемната на управлението, който "Господари на ефира" показват обаче, се вижда ясно, че полицаят влиза отвън със здрава униформа. Със скъсан ръкав се появява едва два часа по-късно, когато си тръгва, защото смяната му е свършила.
"За мене беше шок да чуя това обвинение", разказа момичето.

По този повод в отговор на депутатски въпрос министърът на вътрешните работи разказва през октомври, че младежите са били видимо в нетрезво състояние и са се движили между служебните автомобили на полицията. След като им е направена забележка, момчето е счупило чистачката на едната от колите.

Допълнително шокиращи подробности разказа още миналата година Александра - оказа се, че когато Иван закачил с ръката си една от чистачките, моментално излезли трима полицаи, като двама от тях скочили мигновено върху Иван, съборили го на земята, ритали го и му сложили белезници, разказа той пред ПИК. Друг полицай се нахвърлил върху дребничката Александра и й нанесъл удари по главата. Момичето бе със загубен слух на едното ухо и с болки по цялото тяло от удари.

Допълнително унизително било поведението на полицаите, които я заплашвали и със секс: "Ще те скъсаме от секс". Наричаха ме селска кифла и курва". "Повече от 7 часа ме държаха с пристегнати белезници в ареста. Такова чудо не съм виждала. Беше страшно", припомни си Александра. По думите й, полицаите обиждали Иван, че е боклук, който трябва да си получи заслуженото.

Потърпевшите са внесли досега три сигнала по случая в прокуратурата, но все още нямат отговор.
Междувременно днес министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев е разпоредил пълна проверка на случая.

Няма коментари :

Публикуване на коментар