loading...

сряда, 9 април 2014 г.

Цветан Цветанов е смазал протест срещу канадците от „Дънди Прешъс Метълс"

Цветан Цветанов е смазал протест срещу канадците от „Дънди Прешъс Метълс" в Крумовград.
„Всеки ден" научи, че бившият вътрешен министър е приложил полицейски ботуш срещу хиляди българи, които в края на 2011 г. се подписаха под протест срещу концесията на българския филиал на канадците - „Болкан Минерал енд Майнинг", дадена от правителството на ГЕРБ. Причината се оказа повече от прозаична - богатата златодобивна компания е била солиден спонсор на бившите управляващи.

Общинар от Крумовград, който също е против концесията на находището „Хан Крум", разкри, че парите са отишли в „черната каса" на ГЕРБ, за да не лъсне връзката между бившите управляващи и частния инвеститор, който смята да отрови Източните Родопи с 30-годишната си концесия за добив на жълтия метал. „Оттук са му апартаментите на физкултурника, от парите на канадците, които не жалят подкупи, за да се докопат до българското злато", изнерви се общинският съветник.

Именно от него научихме за репресиите, на които МВР шефът Цветан Цветанов е подложил близо 3000 човека, положили подпис под протест срещу концесията на „Дънди". „През ноември 2011 г. хората бяха викани в РПУ-то, за да се подписват на бял лист по три начина - прави, клекнали и седнали. Целта била да се установи дали наистина са парафирали протестната нота", разкри информаторът ни.

По думите му крумовградчани са привикани с призовки, за да дадат показания как, защо и кога са се обявили категорично срещу ощетяващата концесия. Повод станал сигнал на шестима гербери в ОбС Крумовград, че подписката била фалшива. Опасният за ГЕРБ документ беше внесен в местния парламент, след което замина за Еврокомисията, Европейския парламент, стигна дори до европейския и българския омбудсман.

Местните жители са гневни, защото канадците получиха на тепсия златно находище, описано от наши геолози още през 70-те години, което обаче бе представено като тяхно откритие. С решение №87 от 11 февруари 2011 г. правителството на Бойко Борисов даде зелена светлина на проекта. По яката далавера канадският консорциум ще плати на България концесионна такса от 27 млн. долара, а ще извлече злато за $1 190 000 000. Като „бонус" водите в региона ще бъдат отровени от използваните при добива химикали.

Няма коментари :

Публикуване на коментар