Пропускане към основното съдържание

Изсипват милиони за нови протести

Милиони във валута пристигат, за да съживяват протестите. Парите започват да се изсипват още сега към избрани неправителствени организации.

Реанимацията на бунтовете обаче се готви за едногодишния „юбилей" от започналите през юни миналата година демонстрации на жълтите павета срещу правителството „Орешарски", научи „Всеки ден".

Вече е готова схемата във времето. Идеята е да се изчакат изборите за евродепутати на 25 май и според резултатите да се направи разстановка на силите. „Вдясно в момента е страшна гмеж. На никого не му е ясно какви гласове ще получи на евровота. Затова вървят подмолни преговори на всеки с всеки", разкри бивш седесар от челните редици.

Все повече обаче според него се очертавал вариантът, че резултатите от европейските избори по-скоро ще закрепят сегашната власт. И тъкмо заради това се готвели нови протести. Идеята била да се намери подходящ повод за изкарване на хора на улицата, като не били изключени провокации на самите избори на 25 май и дните след вота около обявяването на официалните резултати.

ГЕРБ са поели ангажимента да предизвикват скандали вътре в парламента. Дори и Росен Плевнелиев щял да участва, като ще се търсят всякакви поводи за „президентски инструменти", с които да се нажежава ситуацията. Един от лостовете вече бил в ход - исканият референдум за провеждане на избори. Всяко ново назначение по високите етажи на властта също щяло да се вкарва в играта за подклаждане на улични протести. „Дори и Първанов с неговата партия АБВ са вече в десния кюп. Както и на хранилката за пари", категоричен е източникът ни.

Граждански организации ще са лицето на готвените „маневри" по жълтите павета. Тъкмо те ще са и касичките, през които ще минават парите, пристигащи най-вече от чужбина, за „подпалване на ситуацията". Засега - преди дни „общественост" вече придобиха големи пари от „Америка за България" за родни НПО-та.

Новите порции на фондацията, в борда на която е и бившият посланик у нас Джеймс Уорлик, се разпределят за хранилка между политолози, социолози, изявени протестъри, новосформирани граждански организации, платформи, завери и т.н., сочат запознати с финансовата страна на стратегията.

Като получател на този етап сред спряганите имена е политологът Огнян Минчев, който напоследък е известен като апологет на ГЕРБ. Към него пристигал около четвърт милион в лева. Пак някъде толкова отивали във фондацията на Стефан Попов - брат на Юлиан Попов, екоминистър в служебното правителство на Марин Райков.

Пари „на калпак" имало и за засега нищо неговорещи фондации като например „Български адвокати за правата на човека" и за подпомагане на неизвестни и дори недействащи информационни сайтове. Според източника ни във финансирането на бунтовния проект ще се включат и други задгранични спонсори.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Фабрика в Холандия 3D ОТПЕЧАТВА 500 тона пържоли на месец

Фабрика в Холандия 3D отпечатва 500 тона пържоли на месец. Компанията Redefine Meat ще доставя немски ресторанти с отпечатани филета.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

В центъра на София задържат децата с автомати

В центъра на София полицаи задържат групи младежи, които са се събрали, за да се защитят от мигрантите. Част от тях са непълнолетни деца.

РАЗКРИТИЕ: Столична община тайно е подменила жълтите павета

От Столична община тайно са подменили традиционните жълти павета, като вече са поставени бетонни само оцветени в златист цвят, научи BGPravda. Така е премахната културна ценност за цяла София.