loading...

петък, 28 март 2014 г.

Защо програмисти купуват обезлюдени села?

Родните IT специалисти са на път да създадат идилия, граничеща с холивудските филми. Добре платените специалисти все по-сериозно се замислят за възможността да изкарват солидни суми, но вече работейки в приказно малки и чисти населени места.

Иновативната екоидея е на програмиста Иван Куков.Той предлага заедно със свои колеги, които могат да работят дистанционно, да си закупят обезлюдени села. Младият визионер се въодушевил за подобен начин на работа, след като се запознал с конкурса „Купи село, създай по-добро място за живеене в България“, който бе част от кампанията в социалните мрежи на „Купувайте повече български стоки“.

Целта им бе да се съберат на едно място идеи как българското село да стане по-различно и по-привлекателно място за живеене. Идеята на Иван се родила, докато обикалял различни населени места. Така той бил привлечен от спокойния живот, чистия въздух и сърдечните усмивки на хората, живеещи на село.

Голям плюс за реализирането на мечтата му е, че професията на програмист му дава възможност за работа от която и да е точка на света. Необходим е само достъп до интернет и стабилно електрозахранване. Другата полза е, че освен „кисненето“ пред компютъра IT специалистите ще могат да се отдават на пчеларство и градинарство, което ще им помага да релаксират и да се снабдяват с екологично чисти храни.

Според Куков идеята е 40-50 млади двойки да закупят къщи на село, като всеки работи от вкъщи или от импровизирана офис сграда. Специалистите в нашата индустрията са добре информирани и имат добра обща култура, много от тях с радост биха комбинирали работното си всекидневие с някоя дейност като отглеждане на пчели или градинарство. Това ще доведе до откриване на нови работни места за възпитатели и лекари в селата.

Няма коментари :

Публикуване на коментар