loading...

вторник, 18 март 2014 г.

Първо в Bgpravda: Войната в Украйна започна, водят се престрелки

В Украйна по границата с Крим се водят престрелки, а Русия продължава да струпва военна техника.

В Симферопол въоръжени хора са атакували военен обект, съобщава групата „Информационна съпротива”. „Нашите източници съобщават освен за ранения и за един загинал украински военнослужещ по време на щурма в Симферопол. Смъртта му потвърждават три различни източника”, съобщава във „Фейсбук” директорът на Центъра за военополитически изследвания Дмитрий Тимчук.

Според информацията, атакуван е фотограметричен център на Управлението на централното военнотопографско и навигационно оперативно обезпечаване на Въоръжените сили на Украйна. „От прозорците на близките до обекта сгради работят руски снайперисти. По наши данни към момента е ранен един човек”, съобщава групата.

На селекторно съвещание командващият на ВМС на Украйна кондраадмирал Сергей Гайдук е обявил, че са създадени запаси от продоволствие, питейна вода, гориво и дрехи за ограничен период от време. "Автономността на воинските части се колебае от 7 до 10 денонощия. Това ще им позволи да изпълняват задачите си без външин доставки", е казал той, предава УНИАН. “Зачестиха случаите на силово, демонстративно завземане на воински части с използването на автоматично и травматично оръжие", е обявил конкраадмиралът.

Той е добавил, че в Симферопол е бил ранен с два куршума в крака украински офицер. Освен това руски военнослужещи са минирали подстъпите към украинска воинска част във Федосия. Били са отвлечени и петима офицери. "Успяхме да си върнем двама от тях, но трима остават пленени от силите за самоотбрана на Крим", казва Гайдук.

Руски военни са обсадили и управлението за логистика и командване на ВМС на Украйна, което непосредствено отговаря за материалното осигуряване на корабите и бреговите части от националния флот.

"Те са спрели водата и електроснабдяването, не пускат никой да влиза или излиза, обсадата се засилва ежеминутно, но засега не са поставили ултиматум", съобщава пресслужбата на ВМС на Украйна. Без ток е и щабът на ВМС, в който са включени резервни агрегати, за да може да продължи управленето на частите и корабите на флота, се казва в съобщението.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк поиска свикване на комисия с участието на министрите на отбраната на Украйна, САЩ, Великобритания и Русия за незабавно решаване на въпроса със силовите действия на русите военни в Крим срещу украинските военнослужещи. Това Яценюк заяви в Министерство на отбраната, предаде УНИАН.

„Днес руските военни започнаха да стрелят по украински военнослужещи, а това вече са военни престъпления, които нямат срок на давност. Затова трябва да се свика незабавно комисия на министрите на отбраната на Украйна, САЩ, Великобритания и Русия, като участници в Меморандума от Будапеща. Да се реши въпросът за недопускане по-нататъшно ексалиране на военния конфликт и започване на политически диалог за възстановяване правата на украинската държава и спиране нарушаването на международното право от Руската федерация”, отбелязва Яценюк.

Няма коментари :

Публикуване на коментар