loading...

вторник, 12 ноември 2013 г.

Грозната истина за окуПАтоРИте

Все по-грозна става истината за окупацията на Ректората на СУ. Политическото искане за оставка на кабинета „Орешарски“, е подплатено със солидна политически и икономическа подкрепа. Доста от организаторите на окупацията са или финансово зависими или директно са служители на политически лица. Това става ясно от информация публикувана в редица медии и Фейсбук.


Манол Глишев, който е сред лидерите на окупаторите е бил първокурсник в далечната 2005 г. Още след втория семестър обаче станало ясно, че няма да може да продължи в специалността „Архивистика и документалистика" и след време прекъсва правата си. По-късно продължава образованието си, но опитът му да завърши и до днес е пълен провал. Затова и все още се водел възпитаник на Софийския университет, но само по документи.

30-годишният трубадур на окупацията се оказа и личен служител на Иво Прокопиев. Бунтарят работи в неговата фирма „Аии дата процесинг" от май тази година, а преди това известно време е бил при другата режисьорка на протестите - Саша Безуханова, която бе шеф в „Хюлет Пакард".

Олигархът Иво Прокопиев е обвинен в задкулисно режисиране и финансиране на окупацията на Алма матер. Фондацията „14 януари”, на Асен Генов, е финансирана от Прокопиев с почти 120 000 долара. Твърди се, че всички организатори са обвързани с икономическата групировка „Капитал” на Иво Прокопиев и в момента спазват обща политическа линия.

Блогърът Асен Генов, който бе администратор на събитието #ДАНСwithme, е получил и 79 960 долара от Тръста за гражданско общество, САЩ, по проект Отговорни политики, прозрачност и неприкосновеност на личния живот в дигиталната среда, писа в. Репортер.

Сред бенефициентите на тръста е и Българско училище за политика Димитър Паница. То е получило близо 85 000 долара за периода 1 септември 2012 г. до 31 август 2014 г. по проект за онлайн инструменти и обществени дебати за ангажиране на гражданите с националните и европейски избори в България.

24-годишният Христиан Даскалов играе ролята на акупатор като главен секретар на Националното представителство на студентските съвети, но всъщност е работил пряко за президента Росен Плевнелиев. Даскалов е бил назначен в администрацията на държавния глава по проект. Явно целта е била окупатора да получи своята част от финансирането на протестите.


Сред флагманите на бунтарите кандидат-висшисти бившият вицепремиер и настоящ зам.-лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов има близък приятел. Докторантът от Историческия факултет на ВУЗ-а Кирил Чуканов е основната връзка между случващото се в 272-а аудитория и партийната политика на ГЕРБ.


Още в първия ден на окупацията лицето на 29-годишния възпитаник на СУ блесна пред телевизионните камери, като прочете декларация за намеренията на двайсетината му колеги да блокират целия учебен процес на университета. Въпреки че Академичният съвет на най-старото висше училище излезе с позиция, че окупацията е крайна мярка и трябва да спре, за да не се рискува цялата учебна година и да не се стопират научните дейности.


Явно не е останало нищо чисто сред студентската окупация. На фона на това не е изненадващо, че все по-малко граждани подкрепят затварянето на СУ.

LIVENEWS.BG / Николай Георгиев

Няма коментари :

Публикуване на коментар