Пропускане към основното съдържание

Извънредно: В следващите 24 часа може да се стрелят BG полицаи с ислямисти

Немислимото вече е мислимо, възможно и даже опасно. Слабоохраняваната ни граница с Турция вече е магнит за части на военното крило на Ал Кайда в Афганистан, което се бие в Северна Сирия. Тази група е особено жестока при стрелба с гранатомети в градски условия, твърди американското разузнаване.
Цялата гранична част в Бургаска област е вдигната на крак в този момент, защото издирват въоръжени бойци, братя на фракцията „Ал-Кайда на ислямския Магреб“ (AQIM) и „Движението за единност и джихад в Западна Африка“ (MUJAO). Те се прочуха през пролетта в боевете с френската армия в Мали, където взривиха 2 автобуса и покосиха с картечници над 870 души.

Тази нощ Цветелин Йовчев е разпоредил в издирването да се включат и военни части, пращани на мисии зад граница. Опасните нашественици са били принудени да се крият в гъстите гори около село Резово, точно на 2 километра от турската бразда. Точно комшиите са подгонили първи джигитите от Афганистан, но същите са решили да навлязат на родна територия, защото тук било по-безопасно.

618x346
Враждебното каре е част от група от 22-ма незаконно преминали границата, 18 от които заловени и арестувани.

Офицери от Гранична полиция смятат, че въпросните лица са изключително опасни, притежаващи огнестрелно и хладно оръжие.
Кметът и съветниците му отправиха призив чрез своя официален сайт към всички граждани за висока бдителност и при най-малкото съмнение да бъде сигнализирано на тел. 112.  Операцията се е пазела в тайна от Йовчев и офицерите до този следобед, но местната власт е издала сигнали, че нещо се върши до горските масиви, което е било забелязано от жители на района, те пък се обадили на репортери от Бургас, които светкавично предали чутото от хората.

Трите приятелски групировки на издирваните около Резово са:

„Ансар Дине“- водена от бившия лидер на туарегско племе Ияд Аг Гали. Целта на организацията е да наложи ислямското право в Мали и цяла Африка. Пълното му арабско име се превежда като „движение на защитниците на вярата“. Част от бойците са туареги, които са се завърнали от Либия, където са служили в армията на полковник Кадафи. Контролира района около град Тимбукту.

„Ал-Кайда в ислямския Магреб“ (AQIM) е североафриканското крило на „Ал-Кайда“. Заражда се по време на алжирската гражданска война в началото на 90-те години на ХХ век. В началото на 2007 г. Алжирската салафистка група за проповед и борба се съюзява с международния терористичен интернационал на Осама бен Ладен. Групата е привлякла членове от Мавритания, Мароко, Мали и съседите му като Нигер и Сенегал. Бори се за освобождение на Мали от френското колониално наследство. Не контролира собствени градове, но се придвижва свободно из териториите на Северно Мали. Наброява 500 души.
Движението за единност и джихад в Западна Африка (MUJAO) – отцепила се от AQIMгрупировка, която иска да води джихад на територията на Западна Африка. Стреми се да наложи ислямското право.

Води борба със светските туарегски сепаратисти. Държи североизточните градове Гао и Кидал, считани за наркоцентрове в страната. Има 500 бойци.
Турските медии засега нямат информация за напрежение на тяхна територия, но преди дни CNN Turk разпространи кадри, на които се вижда, че стената със Сирия е пробита на 2 места, откъдето евентуално са проникнали елементи на Ал Кайда в планинските и полупланински части, населявани от кюрди.

samovideo.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Омбудсманът откри нарушения в Столична община и Столичен инспекторат

Омбудманът е открил нарушения свързани с чистотата на София от страна на Столична община и контролния орган в лицето на Столичен инспекторат.