loading...

събота, 30 ноември 2013 г.

Бареков с 10 удара срещу монополите10 удара срещу монополите подготвя гражданското движение „България без цензура“. Стъпките за защита на потребителите обяви лидерът Николай Бареков днес на кръгла маса по тази тема във Варна. На нея се роди нова коалиция "Антимонопол". Там ще влязат "България без цензура", СИЛА и Граждански контрол на Ангел Славчев.

Сега е моментът да се обединим по определени каузи и да победим монополите, обяви Николай Бареков и посочи 10-те стъпки на "България без цензура". 

1. Пълна деполитизация на всички органи, които трябва да защитават правата на потребителите. Чистка от политически лица във ВиК, ЕРП-тата и Здравноосигурителната каса.
Монополът у нас обслужва политическата класа и олигархия. Всяка партия, която спечели изборите си назначава свой човек в управлението на ВиК дружествата. Той не е мениджър, отива там само на заплата. В момента върви срамно явление – гербаджии преминават към БСП и ДПС, за да запазят постовете си в тези дружества. И при нас имахме такова искане от член на ГЕРБ, но отказахме, обясни Бареков. Той настоя за чистка на политактивисти и от мениджмънта на болниците и училищата. Предложи и държавна регулация на цените на лекарствата.

2. Забрана на ВиК и ЕРП-тата да калкулират загубите си върху сметките на потребителите.

3. Въвеждане на право на индивидуална жалба до Конституционния съд.
Недопустимо е обикновеният гражданин да няма достъп до най-висшия орган в държавата.

4. Забрана на политически лица да са акционери в медиите, с изключение на партийните издания.

5. Мерки за отпадане на монополите в енергоразпределението.
Допускане на повече дружества до този пазар, алтернативно държавно ЕРП или златна акция на държавата с контролна функция, която има одобрение на гражданското общество, са трите варианта, предлагани от „България без цензура“. Приема се и вариант държавата да предоговори цената на ЕРП-тата заради трафопостовете.

6.  Без офшорни фирми и компании н естествените монополи.

7.  Операция „Чисти ръце“,
която ще открие връзките на Митко Каратиста с Бойко Борисов, на Сергей и Моника с мнополите. Ще постави на ново качествено ниво начинът, по който се прави политика у нас и ще прекъсне порочната практика политиката да е бизнес.

8.  Отрязването на партийните субсидии.
Не може една партия - ГЕРБ да е най-богатата – коя фирма извън монополите има 29 милиона лева в банка?

9.  Съкращаване до 120 или 99 на депутатите и премахване на държавните субсидии за тях.

10. Откриване на народни магазини, които да са държавни без частен акционерен капитал.
Те ще продават стоки и услуги на себестойността им без да калкулират печалби. Нармаг-овете ще са само за социално слаби граждани, майки, болни и пенсионери. Ще предлагат българска стока, като липсата на печалба ще касае само магазините, а не производителите. Защита на малкия и среден бизнес с въвеждане на задължителен почивен ден в седмицата на големите хипермаркети.

Почти всеки втори лев българинът пуска в джоба на монополите. Кошмарната статистика изнесе зам. председателят на Център за демографска политика проф. Петър Иванов. "Монополите са деструктивен фактор, те разрушават структурите на обществото ни. Убиват България, категоричен е професорът. Те да в симбиоза с корупцията, престъпността с хиперцентрализацията на София . Те са с посткомунистически характер – 90% от участниците в тях и тези, които печелят от монополите са от бившата комунистическа номенклатура, от ДС", твърди той.

Според икономистът Рада Коджабашева, модератор на кръглата маса, щетите, нанесени от монополите са непосилни цени, растящи банкови лихви, съдебни искове срещу потребители, евтини неекологични стоки. В резултат на липсата на отпор 60% от населението така е затънало, че се нуждае от спешна държавна помощ, за да оцелее. 1 000 000 пенсионери живеят с месечен доходо до 251 ЛВ, 600 000 са работещи бедни с до 340 лв. заплата на месец. Заплатите в ЕРП са средно 1500 лв., в банките - средно1500, в селкското стопанство – 700, а в културата и спорта - 600 лв. Причината: от 1993 г. към 31.12.2012 г. са продадени дялове и акции от 5 262 държавни предприятия. Извършени са 4 240 продажби на миноритарни пакети и 4 продажби на имоти – частна държавна собственост. Общият финансов ефект от сключените сделки възлиза на $12 539 млн., включително $ 6 490 млн. договорени плащания по сделките, $ 1 192 млн. поети или изплатени задължения от купувачите, $ 4 857 млн. поети ангажименти за инвестиции. За сравнение брутният вътрешен продукт на страната ни само за 2012 г. е 77 582 000 000 лева

Кръглата маса „Подкрепа на потребителите срещу монополите“ се проведе във Варна, откъдето тръгна миналата зима народният бунт. Нито един монополист обаче не прие поканата за участие, спестявайки си неудобството да отговаря публично за действията си.

www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1864538
МОНОПОЛИЗМЪТ В ЧАСТНИТЕ ПОНСИОННИ ФОНДОВЕ

Данъкоплатците трябва да имат предвид, че това бяха розовите времена на най-високата възможна доходност на едни финансови пирамиди от пенсионен тип – годините, когато само прибират парите. Наближи ли момента на плащането, тогава всички почват да разбират за каква измама става дума.
Или по друг начин казано към юни 2013 г. каквото данъкоплатците са загубили пряко, организаторите на схемата са спечелили законно (за печалбите по другия начин информацията не е публична към момента).

Как работи схемата със задължителните “частни пенсионни фондове” навсякъде по света:
1. данъкоплатците плащат
2. собствениците на схемата реализират свръхпечалби
3. пенсионерите духат студена вода
4. накрая данъкоплатците плащат втори път за същото

Докато държавата продължава да упражнява протекция върху измамната схема, това ще струва около 800 милиона лева (новопостъпилите принудително събрани вноски ДЗПО и допълнителен професионален, в полза на “частните фирми”) преки лишения за населението годишно. 800 милиона допълнително дефицит на държавния бюджет + лихви.

                    

Няма коментари :

Публикуване на коментар