Пропускане към основното съдържание

САЩ струпва военна мощ до Сирия

В зоната на Персийския залив вече са дислоцирани самолетоносачите „Хари Труман“ и „Нимиц“. Междувременно президентът Барак Обама заяви, че все още не е взел решение за началото на военната операция срещу Сирия.
По думите му, самата вероятност от нахлуване може да стане предупредителен сигнал за Асад. По думите на представители на американската администрация, пристигналият в Арабско море „Хари Труман“ е трябвало да смени „Нимиз“, за който бе планирано да се върне в базата си. Но командването му е получило заповед да остане на място. За колко време, не се казва. В момента самолетоносачът се намира в Индийския океан.

Представители на администрацията определиха решението като разумно с уговорката, че това въобще не означава, че „Нимиц“ ще бъде задействан в евентуалната военна операция срещу Сирия.

Командването на Шести флот по-рано реши да остави в региона крайцера „Махан“, чието дежурство вече е приключило и би трябвало да се върне по план в базата си в Норфолк. По този начин в момента в Средиземно море се намират четири американски военни кораба, снабдени с крилати ракети – крайцерите „Махан“, „Грейвли“, „Бери“ и „Реймидж“. На 18 август в Арабско море пристигна група кораби в състава на самолетоносача „Хари Труман“, ракетните крайцери „Гетисбърг“ и „Сан Джасинто“, разрушителите „Балкели“ и „Мейсън“. Освен тях, в зоната се намира „Нимиц“ и поддържаща го група кораби.

Във вторник ръководителят на Пентагона Чък Хейгъл заяви, че въоръжените сили на САЩ са готови да нанесат удар по Сирия във всеки един момент, ако бъде дадена съответната заповед от страна на Обама.

Президентът на САЩ обаче все още не е взел решение за началото на военната операция срещу Сирия. Това съобщи самият той в интервю за телевизия Пи Би Ес. По думите на президента, силовата акция няма да може да реши всичките проблеми в арабската страна, но готовността на западните държави към военни действия сама по себе си трябва да стане предупредителен сигнал за сирийския режим.

Обама също подчерта, че възможната силова операция против Сирия няма да доведе до многогодишна кампания, както се случи в Ирак. „Ако използваме сдържан, оптимален подход, ние няма да се замесим в продължителен конфликт. Ние няма да повторим иракската кампания, както много хора се страхуват”, заяви Барак Обама.

Обама подчерта, че официален Вашингтон е готов заедно с другите страни, включително и с Русия, да продължи опитите за мирно решаване на конфликта. Днес администрацията на Белия дом трябва да запознае Конгреса с възможните действия по отношение на Сирия.

По-рано в щабквартирата на ООН се проведе закрито заседание на Съвета за сигурност. Там бе обсъден проект на резолюция за Сирия, подготвен от Великобритания. Лондон предлага военната намеса да бъде разрешена с предлога защита на мирното население на Сирия.

Русия отказа да подкрепи документа. Не е изключено страните от НАТО да започнат военната операция без подкрепата на ООН. По оценките на експерти, ударът по Сирия може да бъде нанесен до 48 часа.

Употребата на химически оръжия е нарушение на международните норми и практика и отговорните трябва да бъдат подведени под отговорност. Това заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен след среща на посланиците на страните-членки, посветена на ситуацията в Сирия. Той добави, че според съюзниците от Алианса химическата атака в Дамаск е заплаха за регионалните и международни мир и сигурност.

Външната комисия на Европейския парламент обсъди темата Сирия на закрито заседание без да излиза с позиция „за“ или „против“ евентуален удар по режима на президента Башар Асад. Евродепутатите обаче поискаха достъп до доказателствата за употреба на химическо оржие в Сирия.

Вчера режимът на Асад се опита да вземе инициативата в свои ръце. Представител на Сирия заяви, че химическите вещества са били използвани от бунтовниците срещу правителствените сили, като са получили въпросните, приличащи на Зарин, от Саудитска Арабия и Катар. При това, което усложнява ситуацията, официалният говорител на външното министерство на Сирия, заяви, че в скоро време в Европа са възможни терористични атаки с употребата на същото вещество.

Сирийските власти също поискаха от генералния секретар на ООН незабавно да бъдат разследвани три нови химически атаки, извършени, както те твърдят, от бунтовниците в околностите на Дамаск на 22, 24 и 25 август.

БЛИЦ

Коментари

Популярни публикации от този блог

Фабрика в Холандия 3D ОТПЕЧАТВА 500 тона пържоли на месец

Фабрика в Холандия 3D отпечатва 500 тона пържоли на месец. Компанията Redefine Meat ще доставя немски ресторанти с отпечатани филета.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

В центъра на София задържат децата с автомати

В центъра на София полицаи задържат групи младежи, които са се събрали, за да се защитят от мигрантите. Част от тях са непълнолетни деца.

РАЗКРИТИЕ: Столична община тайно е подменила жълтите павета

От Столична община тайно са подменили традиционните жълти павета, като вече са поставени бетонни само оцветени в златист цвят, научи BGPravda. Така е премахната културна ценност за цяла София.