Пропускане към основното съдържание

Скандал: Тайна Стенограма разкрива неродено правителство на БСП и СДС

Гражданските революции през зимата на 1997 и лятото на 2013 г. предизвикани от задкулисие и порочни политики. Българската политика прилича на един лош сън с познати сюжети, лица и следствия, който ни преследват вече две десетилетия, а обществото трудно може да се спаси от внушенията и натрапчивите отговори.
За кошмара, който се повтаря, свидетелства един непознат до днес исторически документ – стенографски протоколи от заседание на Кординационния съвет на СДС.

То е проведено на 14 януари, 1987 г. в Културния дом „Красно село” в столицата. Сините лидери заседават само четири дни след паметния 10 януари 1997 г., когато няколко хиляди гневни граждани от политиката на червеното правителство на Жан Виденов атакуваха Народното събрание, а по-късно бяха разпръснати с репресии и полицейска сила.

За тази прословута стенограма десните политици говореха често през годините, но тя винаги оставаше като част от някаква синя мистерия, в която е стаен грях към демокрацията и гражданите.

Faktor.bg получи копие от документираните разговори. С тях разполага и лидерът на ДСБ, който преди дни влезе в задочен дебат с режисьора Евгений Михайлов по темата политическо задкулисие. Стенограмата от преди 16 години е фактологично потвърждение, че гражданските протести през лятото на 2013 г. си приличат страшно много с бунтовете от зимата на 1997 г. Общият им произход идва от задкулисието, на което е подчинен целият български преход и склонността на политиците за тайни договорки и пренареждане на властта зад гърба на избирателите.

На 14 януари 1997 г. сините обсъждат две основни теми. По първата се дебатира за съставяне на експертно правителство с мандат на БСП в рамките на съществуващия парламент или недопускане на никакво съглашателство с бившите комунисти и предсрочни избори. И втора точка - определяне на дата за 9-та Национална конференция на СДС. Сред основните играчи в дебата протичат имената на Иван Костов, Муравей Радев, Александър Йорданов, Иван Сунгарски, Павел Шопов, Иван Будонив, Евгений Михайлов, Красимир Момчев, Иван Лазаров, Светослав Лучников, Едвин Сугаревн, Петър Стоянов, Филип Димитров, Йордан Соколов, д-р Карев, Стоян Райчевски, Валентин Василев, Иван Лазаров, Красимир Момчев, Свободка Стефанова, Георги Боздуганов, Иван Сотиров, Васил Гоцев, Христо Бисеров, Иван Глушков и др. Някои от тях са покойници, други са скъсали с политика или са преминали във управляващи днес формации като „Атака” и ДПС.

Най-често повтаряните през 1997 г. проблеми са все едно копие на днешния дебат – оставка на Виденов, промяна на Конституцията, подготовка за национална стачка, валутен борд, предпазване от провокатори на протестите, противодействие на полицейското насилие, дали и кога СДС да се върне в парламента, поправка на  бюджета, срещи с чужди посланици, налагане на политически компромиси, приемане на спешни социални закони и т. н. В цели 117 страници е отразен пулсът на времето.

Публикуваме целия стенографски запис, без коментари и внушения. Всеки читател може сам да си направи изводите за политиките на политиците.

Този своеобразен син роман обаче задължително трябва да се прочете от хората, които днес са решили да градят новото дясно. Защото, ако не изчистим задкулисията на миналото, бъдещето ще остане винаги техен заложник.

Тази непрочетена до сега стенограма  сигурно ще отвори много стари рани, ще предизвика много въпроси и отговори. Faktor.bg е готов да предостави своята територия за дебат, мнения и коментари, без цензура.

Вижте ТУК пълния текст на стенограмата.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Фабрика в Холандия 3D ОТПЕЧАТВА 500 тона пържоли на месец

Фабрика в Холандия 3D отпечатва 500 тона пържоли на месец. Компанията Redefine Meat ще доставя немски ресторанти с отпечатани филета.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

В центъра на София задържат децата с автомати

В центъра на София полицаи задържат групи младежи, които са се събрали, за да се защитят от мигрантите. Част от тях са непълнолетни деца.

РАЗКРИТИЕ: Столична община тайно е подменила жълтите павета

От Столична община тайно са подменили традиционните жълти павета, като вече са поставени бетонни само оцветени в златист цвят, научи BGPravda. Така е премахната културна ценност за цяла София.