loading...

сряда, 17 юли 2013 г.

Привикват президента на разпит

Президентът Росен Плевнелиев ще бъде привикан на разпит в прокуратурата. Това съобщи зам.- главният прокурор Борислав Сарафов. Името на президента изплува в записки в бележника на обвиняемия Филип Златанов, председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. "Няма пречка да бъде разпитано всяко едно от лицата, което фигурира в тефтера, без значение на каква длъжност е", заяви Сарафов.

Тефтерчето на Филип Златанов беше открито при обиски в кабинета му. Той си е водил стриктно записки за това кой трябва да бъде "ударен" и кой "оправен", след като му е била спусната директива отгоре, посочи Сарафов. Зам.-главният обвинител бе категоричен, че вече знае и кой е давал заповедите на Златанов, но все още е рано да бъде съобщено неговото име. В тефтерчето са написани инициали като И.Ф, Ц.Ц и Б.Б, но от прокуратурата не потвърдиха, че нарежданията са идвали от хора, чийто имена започват с тези букви. "Ще установим кой е И.Ф, кой е Ц.Ц. Не всичко в тефтерчето може да се покаже и да се каже. Имаме данни и имена, които не можем да споделим", заяви Сарафов

"Ние ще изложим фактите, вие си правите изводите", отсече зам.-градският прокурор на София Роман Василев и представи извадки от бележника: 

„Д-р Пейкова шеф на Здравна каса Шумен: Сметна палата – следва фин. Одит. Д-р на фин. Одит. ИФ ще го оправи”;
„Разговор с Дянов по повод Димана РАнкова – нормално поведение”;
"Винаги да се уведомява ИФ за обаждания от първите мъже на държавата + председатели на комисии ИФ – ЦЦ - ББ”.
„В 17.30 ч. да се публикува решението за Ранкова без президента в заглавието - > Решение за прекратяване на Плевнелиев”;
„Росен Плевнелиев – сигналът е прекратен, да не се качва в интернет”;
„Кмета на Кръстева – да има конфликт”;
"Да пускаме Горанов, Захариева, Иво Маринов да се преговорят дружествата";
"Илич Томински – да се удари"; 
"Е. Димитров – внимание, първо трябва да се съгласува с ИФ"; 
"Ок – Првзидента – нека си стоят, да се гледа всичко";
"Е. Димитров – не се бърза за цигарите";
За изданията - „Капитал” и „Дневник” са описани като вражески. „Ако има обаждане – на секундата да се звъни”
 
"На кой да се звъни, ние сме установили”, каза прокурор Борислав Сарафов за тази бележка. Зам.-главният прокурор посочи, че дневникът е много голям, но част от него ще бъде запазен в тайна. 

Всички лица от бележника ще бъдат извикани на разпит, зарече се зам.главният прокурор Борислав Сарафов. В записките изскочиха имена като Искра, Нона Карджова, Дойчинов... На 19 февруари е записано "ДЕКВР - да се изкарат хората от улиците" Припомняме, че на тази дата протестиращи срещу монополите влязоха в сблъсъци с полицията.  

В тефтера е записано, че някой от членовете на ВСС са били гласени за наказания. Сред тях са вечният бунтар от кадровиците - Калин Калпакчиев и Незабравка Стоева. За санкция е била гласена и председателя на съдиите Таня Маринова. В записките си Златанов е отбелязал, че готвената за конституционен съдия Галя Гугушева "трябва да е чиста". "През февруари в тефтера е било записано да се удари Емил Димитров. 

На 4 април излиза решението срещу него за конфликт на интереси", обясни Роман Василев. Той посочи, че по закон всяко решение на Комисията се съобщава на прокуратурата. "Голяма част от имената и абривиатурите не съвпадат с тези, с които разполагаме ние", коментира Василев. Сарафов пък уточни, че прокурорите ще сравняват всяка преписка по дати, за да си види дали записките в тефтера на Златанов "кой да бъде "оправен" и кой да бъде "ударен" съвпадат с тези, с които разполагаме ние. Защото може на някой от имената в бележника да им е оказван натиск", коментира Сарафов.  

БЛИЦНяма коментари :

Публикуване на коментар