Пропускане към основното съдържание

Русе - един частен град

Диляна Гайтанджиева
Има ли политически чадър над бизнесмени в Русе? Разследване на TV7 откри, че едни и същи фирми печелят всички обществени поръчки в града с много по-висока цена от останалите кандидати.
Разследването на Диляна Гайтанджиева показа как общинския съвет на един град у нас може да обслужва интересите на определен кръг от бизнесмени, които се ползват с редица привилегии.

Показахме ви как служители на КАТ са били санкционирани, тъй като вдигат неправилно паркиран автомобил. Скъпата кола е притежание на бизнесмена Иван Павлов, който притежава пропуск за паркинга на КАТ без да е служител на администрацията.

Фирмата на Павлов е спечелила обществена поръчка за доставка на материала на общината за над 3 млн. лв. Проверка на TV7 показва, че за последните години, откакто е регистрирана "Крис Груп", печели обществени поръчки за близо 15 млн. лв в общината - сама или в консорциум с по-малки фирми. В повечето случаи фирмата печели, въпреки че е подала по-висока от останалите кандидати цена или е единствената, подала оферта.

Иван Павлов е непознат в град Русе, но има силни връзки там. Той е роднина с хотелиера Красимир Даков. Името на последния придоби скандална публичност след изтеклите в медиите записи на разговори между шефа на Митниците Вальо Танов и бившия вече зам.-министър Владислав Горанов по казуса с Мишо Бирата. В разговора Танов се оплаква, че като общински съветник в Русе му е бил оказван натиск да гласува решение за обезщетяване на бизнесмена, въпреки че заменката ощетява общината.

Заради скандала общината започна проверка за конфликт на интереси, тъй като Даков е член на партия ГЕРБ. Разследването приключи със заключението, че няма данни съветниците да са облагодетелствали с решението си своя съпартиец. Според съда обаче заменката коства на общината 200 хил. лв.

Преди да бъде избран за депутат и в периода, когато е осъществена заменката до 2009 г., Пламен Нунев работи като консултант по сигурността във фирмите на Красимир Даков.

Главният архитект на Русе също отказа коментар относно обезщетяването на бизнесмена с двойно по-голям общински имот в сравнение с този, който общината получава.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Фабрика в Холандия 3D ОТПЕЧАТВА 500 тона пържоли на месец

Фабрика в Холандия 3D отпечатва 500 тона пържоли на месец. Компанията Redefine Meat ще доставя немски ресторанти с отпечатани филета.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

В центъра на София задържат децата с автомати

В центъра на София полицаи задържат групи младежи, които са се събрали, за да се защитят от мигрантите. Част от тях са непълнолетни деца.

РАЗКРИТИЕ: Столична община тайно е подменила жълтите павета

От Столична община тайно са подменили традиционните жълти павета, като вече са поставени бетонни само оцветени в златист цвят, научи BGPravda. Така е премахната културна ценност за цяла София.