loading...

вторник, 7 май 2013 г.

Всеки трети кандидат-депутат е жена

Армия от жени ще щурмува парламента на предсрочния вот в неделя. За пръв път масивно присъствие на дами има в листите на всички водещи партии. Една трета от кандидатите в тях са представители на нежния пол, показа проверка на вестник „Монитор”.

В листите на ГЕРБ например общият брой на мъжете е 320, а на дамите – 151. Девет от листите на формацията и по пет на Движение „България на гражданите” и на БСП се оглавяват от жени. Същевременно 12 дами са част от гражданската квота на социалистите, при които женското присъствие е по-незначително.

Седем дами заемат челни места в списъците на СДС. Сред жените, които ще поведат кандидат-депутатите в изборната битка, е и коалиционният партньор на сините – земеделецът Петя Ставрева. Дамско присъствие има на върха на четири от листите и на ДПС. Сред водачите на партията са Боряна Методиева, Ферихан Ахмедова и доскорошната депутатка Петя Раева, на която са поверени два избирателни района – Видин и Пловдив.

Средната възраст на водачите пък се оказва 45 г. С 2 г. отгоре е тя при мераклиите да седнат зад депутатска банка от ГЕРБ. Сред тях са ексстроителният министър Лиляна Павлова и бившият зам.-министър на финансите Владислав Горанов, които са родени през 1977 г., както й министрите на здравеопазването и на икономиката, енергетиката и туризма в доскорошния кабинет Десислава Атанасова и Делян Добрев, които са с година по-млади. Именно Добрев е и най-младият водач на листа на ГЕРБ. Той ще духне свещичката за 35-годишнината си два дни след вота.

Най-възрастният пък е Дончо Баксанов, който води кандидатите в Пазарджик и е роден през 1949 г. Във всички листи на ГЕРБ се наблюдава масово присъствие на млади хора, които все още не са чукнали дори 30 г. Сред тях е и 29-годишният Георги Андонов, който бе най-младият депутат в 41-вото НС.

За свежата кръв в листите на ГЕРБ допринася най-вече сериозното присъствие на млади дами в тях. Така например Веселина Юрукова, която е кандидат в Кърджали, както и Весела Качарова и Станислава Стоянова от сливенската и великотърновската листа са само на 27 г. Елица Данева и Вяра Стоева, които са издигнати в Пловдивска област, и Габриела Георгиева, която е сред кандидатите от Софийска област, пък са на 25 г.

Надя Изгоренкова от благоевградската листа, както и Михаела Иванова и Натали Хадад, които ще се борят за депутати от столичните 23-ти МИР и 24-ти МИР, са на 24 г., а Дария Кискинова от списъка с кандидати от Софийска област е едва на 23 г. Явор Гечев, който е водач на соцлистата в Добрич пък е най-младият в червените редици, с които БСП ще щурмува парламента. Той е роден през 1978 г. Сред най-младите от водачите на ДПС, чиято средна възраст е 46 г., е 28-годишният Радослав Ревански, който е начело на кандидатите на партията в Ямбол. Челните позиции в листите на ДСБ пък основно са заети от ветерани в политиката.

Средната възраст на хората на Иван Костов е 50 г. Тя е по-висока в сравнение с всички останали основни сили, които се борят за народния вот. На челните места няма нито един кандидат под 35 г. Най-много години е натрупал ексстроителният министър Евгени Чачев, който през юли ще чукне 69 г. и е бил вече два мандата депутат. Водачът на ДСБ в 24-ти МИР Иван Иванов е на 67 г. и е участвал в четири парламента досега.
Няма коментари :

Публикуване на коментар