loading...

вторник, 21 май 2013 г.

Волен Сидеров е бил подсъдим за изнудване

Лидерът на партия Атака и кандидат за президент Волен Сидеров  е бил подсъдим за изнудване през 1984 г., разкриват регистрите на Софийски районен съд (СРС).
Срещу Сидеров е повдигнато обвинение по стар член от НК, който през 1984 г. е гласял:

Чл. 264 Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага чрез сила или заплашване принуди някого да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му и с това причини нему или на другиго имотна вреда, се наказва с лишаване от свобода до три години или с поправителен труд.

Делото за изнудване на Сидеров е под номер 5152/84 и е образувано след досъдебно производство 1219/84 по описа на Прокуратурата.

През август 2010 г. бившият шеф на НСС Атанас Атанасов огласи информация, че Сидеров е бил арестуван с белязани пари за изнудване на шеф на фотографска бригада. Срещу него е имало следствено дело, твърдеше генералът, но няма никакви данни за внесен обвинителен акт и за съдебно дело по този случай.
Атанасов изрази притеснение, че Сидеров може да е бил вербуван като сътрудник от службите, които са го освободили от наказателна отговорност.

Подробно разследване на вестник 168 часа потвърди напълно информацията на ген. Атанасов за следственото дело, но също не откри следи от внесен в съда обвинителен акт и образуване на съдебно дело срещу Сидеров.

Информацията от входящия регистър и срочната книга на СРС, открита от Биволъ доказва недвусмислено, че разследването е завършило с обвинителен акт и срещу Сидеров е било заведено дело.

Регистрите обаче не дават информация как е завършило делото и дали Сидеров е бил осъден условно. Фактът, че кандидатът за президент през 2007 и 2011 има документ за чисто съдебно минало означава, че Сидеров не е изтърпял ефективна присъда "лишаване от свобода".


www.bivol.bg

Няма коментари :

Публикуване на коментар