Пропускане към основното съдържание

"Бий жена си да те слуша"

Повечето турци смятат, че не е лошо отвреме-навреме да понапляскват жените си. За да се "дисциплинира", жената си има нужда и от малко бой, твърдят мачовците в турското общество и се чувстват подкрепени от исляма.

Преди известно време министърката на семейството в Турция Фатма Сахин заяви, че правителството работи активно срещу домашното насилие над жените. Крайно време беше, ще кажат някои. Защото последната статистика показва, че повечето турски мъже мислят по този начин. Според проведена от университета в Къръккале и организацията "Щастливи деца" анкета, за болшинството турци насилието над съпругите е в реда на нещата.

28 на сто от анкетираните дори смятат, че за добрите семейни взаимоотношения са нужни по няколко плесника отвреме-навреме. "Жената иска малко бой, за да можеш да я дисциплинираш", смятат те. 34 процента от анкетираните пък твърдят, че насилието над съпругата е необходимо. Като се съберат тези проценти излиза, че близо 62 на сто - или почти две трети от турските мъже - разсъждават по този начин. 30,9 на сто от анкетираните "дисциплинират" съпругите си, но само "когато има повод" за това.

Със закон срещу обичайното право
18-годишната Арзу от Детмолд - жертва на "убийство на честта"
Точно преди една година турският парламент гласува закон против домашното насилие. Досега обаче от него няма никакъв ефект. Миналата година 125 туркини са се оплакали в полицията след побой от съпрузите или партньорите си. Тенденцията е възходяща.

В търсене на решение на проблема, министерството на семейството в Турция реши да въведе в програмата си специални семейни консултации. Правителството инициира и дигитална програма за регистриране на случаите на домашно насилие, която се ползва чрез мобилните телефони. Все още обаче няма информации за ефективността на този "паник-бутон".
Правителството на Реджеп Тайип Ердоган тръби, че насилието срещу жени противоречи на исляма. Но много от мъжете в Турция твърдят точно обратното. Хюлия Йозактюрк, която е изследвала така наречените "убийства в името на честта", е разговаряла с много мъже, убили съпругите си. Всички те твърдят, че постъпките им са били мотивирани от повелите на религията.

Дойче Веле

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Омбудсманът откри нарушения в Столична община и Столичен инспекторат

Омбудманът е открил нарушения свързани с чистотата на София от страна на Столична община и контролния орган в лицето на Столичен инспекторат.