loading...

понеделник, 20 май 2013 г.

И печатите за изборите се оказаха с хиляди повече

Докато трае прокурорската проверка за проблема с 350-те хиляди допълнителни изборни бюлетини, се оказа, че още един изборен артикул е поръчан в хиляди бройки над необходимото - печатите са секционните избирателни комисии, съобщи Mediapool.
Поръчката за изработване на печатите е спечелена от варненската фирма „Принтимарк“. Фирмата е трябвало да изработи 13 550 печата за секционните комисии (СИК), 1030 – за подвижните СИК и 31 восъчни печата за Районните избирателни комисии (РИК). Поръчката е на стойност 39 474 лв.

Поръчаните печати са с около 2500 повече от общия брой на секционните избирателни комисии. СИК в страната бяха малко под 12 000, а подвижните – 84. Излиза, че печатите за СИК са с около 1500 повече от самите комисии, а комисиите, обслужващи хора с увреждания, са “подсигурени” с около 900 печата повече.

За разлика от тях за районните комисии обаче са поръчани точен брой печати.

От Централната избирателна комисия обясниха, че резервните печати са нужни, защото е имало случаи, когато „титулярите“ се чупят и секционните комисии не можели да продължат работа. За разлика от бюлетините, които по закон трябва да се печатат с 10 % над броя на избирателите, Изборният кодекс не регламентира броя на печатите, посочиха от ЦИК. Няма и ясен регламент какво се прави с произведените резервни печати.

Няма коментари :

Публикуване на коментар