Пропускане към основното съдържание

Как да проверите дали са ви откраднали подписа за подкрепа на някоя партия

На заседание на Обществения борд за изборите към Министерски съвет от 10 април 2013 г. служба ГРАО е поела ангажимент да извърши безплатна проверка за всеки гражданин, който иска да разбере дали неговият подпис фигурира в подписките на партиите, с които те са се регистрирали за Избори 2013.

В подписките се съдържат над един милион имена, ЕГН-та и подписи на български граждани, 700 000 от тях са проверени от ГРАО. Сред проверените подписи вече бяха установени драстични нарушения като подписи на лица под запрещение, затворници и непълнолетни.

Напълно е възможно да е злоупотребено и с Вашия подпис ако не сте се подписвали изобщо в подкрепа на политическа сила или ако сте се подписали само в една подписка, както повелява законът.

Само Вие можете да проверите това. Ако проверката установи, че някой е използвал неправомерно Вашите данни и Вашия подпис, то става дума за престъпление по Наказателния кодекс. Можете, а и трябва да се обърнете към Прокуратурата, която да разследва и установи авторите на престъплението и да сезира Комисията за защита на личните данни за злоупотребата.

Прецеденти вече има. Прокуратурата е установила, че партията "Нашия град", свързвана с варненската престъпна групировка ТИМ е използвала за своя подписка данните на лица осигурявани в пенсионния фонд "Сила", принадлежащ на същата групировка. По случая е образувано досъдебно производство и разследването се води от Националната следствена служба.

Ако не сте съгласни мутрите най-необезпокоявано да експлоатират Вашите лични данни за политически цели, можете да дадете Вашия принос за прекъсване на тези престъпни кражби на лични данни, от които се облагодетелстват безскрупулни политици. За целта изпратете следното електронно писмо до служба ГРАО:

=======

До адрес: elections@grao.government.bg

Уважаеми,

Моля да бъде извършена проверка дали моите лични данни и подпис фигурират сред проверените от ГРАО записи на подписките, представени в ЦИК за регистрация на политически партии и инициативни комитети на парламентарните избори 2013 г.

Три имена:
ЕГН:

Ако данните ми са използвани, моля да ми бъде изпратена следната информация:

- в подписките на кои партии и/или инициативни комитети са вписани моите лични данни и фигурира моя подпис?
- в коя партийна подписка данните и подписът ми са зачетени за валидни;
- за всяка подписка където фигурират моите лични данни: под кой уникален номер е записът и на кой лист от подписката е той?

Ако данните ми не са използвани, моля това да ми бъде потвърдено в отговора.

С уважение,
========

За да улесните следващите изпратете също така следното писмо, с което се настоява да се създаде специална страница за такава проверка:

Адреси:
cik@cik.bg и elections@grao.government.bg

До Красимира Медарова
Председател
Централна избирателна комисия

С копие до Иван Гетов
Главен директор
Главна Дирекция "Гражданска Регистрация и Административно Обслужване"

Уважаема г-жо Медарова,
Уважаеми г-н Гетов,

Обръщаме се към Вас, като активни граждани на република България, с предложение управляваните от Вас структури да допринесат за прозрачността на цялостния изборен процес в страната.

По данни от медиите, за изборите на 12 май 2013 от всички регистрирани партии, в ЦИК са внесени около 1 милион подписа, от които служба ГРАО е проверила не по-малко от 500 хиляди.

Огромният брой събрани подписи, за два пъти по-кратко време от други избори, породи съмнения в публичното пространство за това, че са използвани различни масиви с лични данни. Това съмнение допълнително се подхрани и от наличието в проверените списъци с подписи на повече от 10,000 лица с отнети или без избирателни права, като хора под запрещение, чужденци или покойници.

При проверката, всеки проверен подпис бива записан, за да може, на по-късен етап, да бъде проверен за дублиране в друга, по-късно проверена подписка. Така, подписите на не по-малко от 1/2 милион български граждани са съхранени в ГРАО.

Ето защо ви предлагаме да се създаде възможност, при която всеки, който желае, да може да провери:
Дали данните му, необходими за регистрация на партия на избори, са проверявани от ГРАО;
Ако данните му са проверявани в колко подписки подписът му е счетен за валиден/съответно невалиден.

В края на проверката да се изписва информация за връзка с Дирекция ГРАО, на която всеки желаещ да може да получи лично подробна и детайлна информация, а именно:
В коя партийна подписка данните и подписът му са зачетени за валидени;
В коя/кои подписки данните и подписът му са счетени за невалидни и по какви причини (ако проверката е установила присъствие в повече от една подписка).

Такава проверка да може да се осъществи със софтуер и интерфейс, подобен на този, с който в Интернет по ЕГН се извършва проверка на здравно-осигурителен статус.

Надяваме се, че нашето предложение ще бъде прието в името на запазването и увеличаване на общественото доверие в изборния процес. Оставаме на разположение за сътрудничество и подкрепа за реализирането на това предложение.

С уважение,

Източник: http://piratepad.net/E4h78Y1Bvv

Коментари

Популярни публикации от този блог

Фабрика в Холандия 3D ОТПЕЧАТВА 500 тона пържоли на месец

Фабрика в Холандия 3D отпечатва 500 тона пържоли на месец. Компанията Redefine Meat ще доставя немски ресторанти с отпечатани филета.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

В центъра на София задържат децата с автомати

В центъра на София полицаи задържат групи младежи, които са се събрали, за да се защитят от мигрантите. Част от тях са непълнолетни деца.

РАЗКРИТИЕ: Столична община тайно е подменила жълтите павета

От Столична община тайно са подменили традиционните жълти павета, като вече са поставени бетонни само оцветени в златист цвят, научи BGPravda. Така е премахната културна ценност за цяла София.