loading...

неделя, 14 април 2013 г.

Нов смъртоносен вирус е на път да се разпространи по планетата

Целият свят е притеснен от новия коронавирус, който до миналата година бе напълно непознат. Опасният вирус е бил засечен към края на миналата година. Специалистите предупреждават, че се очаква той да стане причината за смъртоносна пандемия по целия свят.

Все още има шанс тя да бъде избегната, ако се вземат спешни мерки още на момента, тъй като после ще стане късно. Въпросният вирус е от същия вид като този на ТОРС (тежкия остър респираторен синдром), който преди десет години уби повече от осемстотин човека, пише „24 часа”.

От генетична гледна точка обаче се различава доста от ТОРС-а. Той вече е взел първите си жертви – 17 човека. Поразените са предимно хора от страни от близкия изток като Саудитска Арабия, Йордания и Катар.
Опасността обаче той да пламне по целия свят е доста голяма, тъй като не се изключва възможността да мутира.

Тревогата идва оттам, че новият щам на вируса са предава от човек на човек, макар на този етап разпространението му да върви сравнително бавно. Ако вирусът успее да мутира, това ще го направи лесно прилепчив, което означава, че много хора ще паднат в негова жертва, преди здравните власти да се усетят, предупреждават специалистите.

Няма коментари :

Публикуване на коментар