loading...

сряда, 10 април 2013 г.

Национална седмица на действието ще бори отпадането на ученици от школата

Национална седмица на действието от 22-ри до 28-ми април ще насочи общественото внимание върху проблема с отпадането на ученици от училищата. Това обяви на пресконференция в БТА проф. Петранка Филева от Дружеството за ООН, което изпълнява проекта "Върни моя приятел в училище".

Конкурс за есе, дебати, интерактивни обучения по метода "връстници обучават връстници", са част от инициативите в Седмицата на действието, с които ученици от 25 училища в страната ще се включат в националната кампания "Образованието преди всичко". Тя популяризира и Глобалната инициатива на ООН в осигуряването на достъп до образование на всички социални и етнически групи.

Проектът "Върни моя приятел в училище" пък има за цел да помогне на отпадналите ученици да получат нов шанс да продължат образованието си, като само в две училища в София и Павликени над 40 отпаднали ученици ще бъдат интегрирани обратно в образователната система.

Националната статистика сочи, че само през миналата година 18 766 деца са напуснали преждевременно училище, а според последното преброяване на населението 20,69% от българските младежи на възраст 20-29 години са функционално неграмотни.

Николай Георгиев

Няма коментари :

Публикуване на коментар