Пропускане към основното съдържание

Борисов: Следващият премиер на ГЕРБ ще бъде моята секретарка

Публикуваме пълния текст на едно от последните заседания на министрите от правителството на ГЕРБ.
Точка 42. Проект на Постановление за одобряване на допълнителни бюджетни кредити от централния бюджет за 2013 г.


СИМЕОН ДЯНКОВ: С тази точка предлагаме допълнителни бюджетни кредити за 10 милиона лева – 9 милиона по бюджета на Министерство на отбраната за изплащане на просрочени задължения на Военномедицинска академия и 1 милион по бюджета на Националната разузнавателна служба също за изплащане на просрочени задължения. Обръщам внимание, че по този начин общите просрочени задължения на централната власт спадат на около 90 милиона. Ние ги заварихме като влязохме в мандат общи вътрешни задължения около 620 милиона лева само в Министерство на отбраната. Общи задължения към влизането ни в мандат – 4 милиарда и 200 милиона лева. От 4 милиарда и 200 милиона лева сме ги смалили на 91 милиона лева.

БОЙКО БОРИСОВ: С какви очи Станишев коментира цифрите?!

СИМЕОН ДЯНКОВ: Ние сме извадили всичката тази информация. Вчера се наложи да извадим информация – поредната спекулация от страна на Станишев, че дължимите, но неразплатени данъчни кредити по ДДС са се увеличили. Направихме за първи път такава справка в НАП, оказа се, че те са на рекордно ниско ниво - 207 милиона лева към 25 февруари, а ние сме ги заварили на 702 милиона лева. При това сме ги свалили с 3,5 пъти – от 702 милиона лева на 207. При това преди две години ние променихме законодателната част на Закона по ДДС, така че ако вървят инспекции в определени фирми до 3 месеца е възможно да се задържи данъчния кредит. От тези 207 милиона 160 милиона са по смисъла на този закон, така че реално задържания и неразплатен кредит е под 50 милиона лева спрямо 702 при най-добрата година за европейската икономика 2008 година.

БОЙКО БОРИСОВ: Спрямо най-лошата за европейската икономика 2012-2013 г. След тези заседания вече ще сме на друга вълна, да спрем да се разправяме с тези политически лидери, защото всъщност вече на хората толкова им омръзнаха цифри. Той всеки ден казва – задължиха държавата, дългове, а то е точно обратното. Но хората вече това не ги интересува.

Оттук нататък трябва да се мисли върху две неща, защото явно инфраструктурата им харесва на хората, но не достатъчно. Трябва да се мисли как да се раздвижи икономиката, да се повишат доходите, да се намали безработицата. Оттук насетне това трябва да ни бъде във всяко едно говорене. На хората им омръзна да се дрънкаме с този и онзи. В края на краищата ние трябва да сме готови в следващите месеци да кажем какво може реално да се направи и как трябва да стане. Вече всеки, който се занимава с управление знае, че едно правителство може да има три-четири приоритета, повече не може да изпълни, това е написано във всяка книга. Това трябва да бъде нещото, върху което най-много да се мисли, защото ние с първия ден вдигнахме пенсиите, Станишев ги беше вдигнал само на книга, ние започнахме да ги плащаме, но то си остана някак си, че все едно те са го взели като решение, а ние близо по милиард всяка година повече в най-голямата криза сме давали за пенсии. Той казва, че от четири години са замразени доходите, което не е вярно.

Но, повтарям – няма смисъл да хабим енергия в тази посока. Трябва верния път сега да го намерим – как да се създадат работни места. Има два големи работодателя – държава и общини и частния сектор. Какво се забелязва в частния сектор? Тези, които остават на работа започват да им вдигат заплатите средно около 8,5-9% са вдигнати заплатите на тези, които остават на работа. На фирмите им е много по-лесно, ако плащат хиляда лева заплата, да я направят хиляда и двеста, отколкото да назначат още един за хиляда лева. Така тези, които работят във фирмите почват да работят повече, стараят се повече, защото им се вдигат парите, но тези, които не са конкурентноспособни и остават навън им расте броят и те са точно отчаяните хора, защото тези хора не виждат никакво бъдеще. Единственият изход е преквалификация, обучение, който иска да му се вдига стандартът, за да може да бъде утре нает на работа.

ДЕЛЯН ДОБРЕВ: Господин премиер, стимулирането на икономиката идва през инвестициите – вътрешни инвестиции, външни инвестиции. Ние в двете посоки сме направили не малко. Миналата година за вътрешните инвестиции сключихме договори за безвъзмездна помощ по Оперативна програма „Конкурентоспособност“ за над 800 милиона, резултатите от които ще се видят тази година, защото тези проекти ще се изпълняват тази година, те ще доведат до по-голяма конкурентоспособност на фирмите, по-високи заплати, но и повече заети в тях.
От друга страна за външните инвестиции днес гласувахме промяна в правилника, която ще сертифицира по-голям брой проекти, ще привлече по-голям брой проекти и за първи път от 23 години в края на миналата година и в началото на тази ние проведохме бизнес форуми, България проведе бизнес форуми в чужбина, ние ги организирахме заедно с „Файненшъл таймс“, за да отидем до света и да им кажем, да не чакаме инвеститорите в България, а да отидем в основните инвестиционни дестинации и да покажем потенциала на България за инвестиции.

БОЙКО БОРИСОВ: Да, но за това трябва да има спокойна среда.

ДЕЛЯН ДОБРЕВ: Точно така. Резултатите от това ще се видят отново през тази година.

БОЙКО БОРИСОВ: Няма нищо по-лошо за инвеститорите от това да разбират, че им се развалят стари договори. Понеже, за съжаление нямаше възмездие за тези, които подписаха тези тежки за България договори, сега всяко разваляне на подобен договор буквално е огромен отлив на инвестиции. Освен това самият частен бизнес, особено на запад на големите компании 10-15% са техни капитали, другото е кредити от големи банки. Веднага след тях ще се създаде напрежение в големите световни банки и инвестиционният климат ще се срине.

Затова е много важно и затова и подадохме оставка, затова се дръпнахме, затова сме готови, ако предлагат нова форма на управление с граждански сдружения – ще закрием партиите, ще си направим гражданско сдружение, каквото бяхме – то не е и закрито, Фандъкова е председател на гражданското сдружение и тогава всички, които ни подкрепят…. Така че мен са ме издигнали гражданите – инициативен комитет ме издигна, без партия, без нищо, за кмет на София и го спечелих. Така че всички, които считат, че могат по-добре да управляват от гражданските сдружения не да казват – ние не искаме да участваме във властта или да управляваме, искаме отстрани да стоим и да си бъдем все такива. За съжаление отстрани не става. Да си направят веднага партия, да си направят депутати, да си направят кабинет, ние с радост ще ги приветстваме. Но важно е да има отговорни хора, а не това, което ни се предлага от Станишев.

Иначе аз веднага мога да отговаря – следващият премиер на ГЕРБ ще бъде моята секретарка и тя просто ще ми се обажда да ме пита какво да се направи. Това отговорно ли е, което предлага Станишев?! Доган така го направи. И да се събират някъде и да взимат решения и просто само да ги свеждат. Все едно премиерът или министри ще бъдат секретарки… Никой не е казал, че ще ни изберат, нито мен, нито него, нито който и да е, така че откъде накъде…?! Но, за да му отговоря, защото това е дезертьорство, че и ние можем да работим по този начин, само че не аз, а секретарката ще бъде. Тя е много по-тиха, много по-разбрана, ще изслушва всички и просто само ще пита. Просто това е несериозно. Нали политическата отговорност във всяка една държава, излъчват лидерите си, те участват в предизборна кампания. И аз в това отношение толкова много се радвам на тези граждани, защото има едни други, които вече горе-долу са ми ясни – даже и днес са посочени – дядо, вуйчо…. Но, както и да е – ние, повтарям, трябва да бъдем винаги честни с хората.

ВЕЖДИ РАШИДОВ: Понеже споменахте, господин премиер, за гражданските движения и гражданското общество, вижте, тази демагогия малко трябва да бъде казана по друг начин, която се проповядва в публичното пространство. Лично аз трябва да ви уведомя и това може да се докаже, че най-важният документ на Министерство на културата, който създадохме това е Стратегията за култура. Документ, който три правителства са били длъжни да създадат, се създава в този момент със 150 човека точно от гражданските движения и обществените организации. Относно комисиите, всички комисии, тъй като творческите съюзи много отдавна не са държавни организации от 1990 година те са граждански сдружения по интереси и цели, те присъстват в министерството на всички ниво във всички комисии възможни за взимане на решения – от книгоиздаването до музейното дело. Така че това говорене аз смятам, че не е основателно, смятам че правителството до днес е работило много активно с гражданските сдружения и обществените организации.

Колкото до това, че е в тежка криза, можем да говорим, аз особено мога да говоря единствено за културните индустрии. Направихме анализ именно точно с обществени организации и Института за икономика на културата и резултатът беше много добър и не случайно в Брюксел четох един доклад, когато казват, че е време вече за Европа културните индустрии да бъдат приоритет и то по една проста причина, господин премиер, в областта на културните индустрии се установи, че между 3,5 и 4% има растеж. Няма безработица, а има заети нови работни места. Нула е безработицата в културните индустрии – от филмовата индустрия до музеите никъде нито един човек не е освободен.

БОЙКО БОРИСОВ: Добре. Вежди, в това отношение мен ме упрекваха, че се вслушвам във всички протестиращи и ги приемам.

ВЕЖДИ РАШИДОВ: Мисля, че това е една демагогия.

БОЙКО БОРИСОВ: Чухме гражданската позиция – дали са зърнопроизводители, дали са животновъди, дали са железничари, дали са транспортни работници, дали са еколози, дали са в областта на археологията, с кой ли не. Винаги и благодарение на това ние и спряхме много закони и направихме нови закони, които да го гарантира. Кога е прекъсвала работата с тези хора?!

ВЕЖДИ РАШИДОВ: Точно това казвам, господин премиер, че не е вярно това, което се говори.

БОЙКО БОРИСОВ: И сега слушам сутринта Райчинов, аз с Райчинов сигурно имам 50 срещи, колко ли въпроса не сме решили с най-големите шефове на болници заедно с него – десетки пъти. Така че ние щяхме да бъдем уязвими, ако се бяхме вкопчили във властта. Сега с абсолютно гражданска чиста съвест можем с тези хора, които недоволстват, защото и ние недоволстваме. Не ми е приятно, ето виждате цифрите какви са. Всеки може да ги интерпретира както иска, но това са цифрите. И аз исках да управлявам във време на растеж, каквато беше 2007-2008 година, но ми се случи в най-тежката финансова криза. И виждате държавите – една под друга падат. Не е толкова лесно, колкото си мислят. Но, повтарям – това е демокрацията и ние доказахме, че в България митовете им се срутиха, които искаха да кажат за това правителство. Диктатор…?! Но виждате те го направиха, техният щаб работеше много добре. Ние улисани да направим „Дунав мост 2“ до май месец, да изкараме магистрала „Тракия“ до май месец, да отпуснат парите за „Струма“, да свършим куп неща, пропуснахме тези процеси, които вървят. И стрелбата по Баретата, Буда в кавички, след това няколко изказвания на Станишев и Лютви Местан за мир, за напрежение и по другия начин, че ще си ходим.

Аз съм убеден, че и със сметките на тока става някаква завера. Не може в най-тежкото време в зимата да направят 38-45 дни отчетен период, вместо на по 5, на по 10, на 15 дни да го правят. И тук виждате и ДКЕВР с тези трикове, които са направили. Просто пропиляхме и пропуснахме време. Това можеше ние да го отреагираме. Виждате дори в Русия Путин от България видя, че това е проблем, когато отиде на много хора на електромера сметката и веднага дръпнаха назад и там свалиха тока. Ние днес ще го свалим сигурно със 6-7% поне. Защо да не сме го направили? Ако имахме тази информация от службите или от ДКЕВР или от всички останали, нямаше да се получи това.

Сега виждате – от Конституцията до…., всеки иска нещо да се променя. Не съм подписал един договор за всичко това. Откъде накъде? Да, имам грешки – можеше всичко това особено в енергетиката още преди две години да сме го приключили. Сгрешихме. Колко министри сменихме, я погледнете. При всеки пробив или всяко откриване на недостатъчно ефективна дейност сме го променяли и това всичко е идвало вследствие на гражданските искания. И аз отидох и им сдадох властта, сдадох цялата власт. До вчера говореха, че контролираме всичко, сега нито контролираме парламент, нито контролираме Министерски съвет, Президентът си има своя политика, да преценява каквото иска, това да прави, той е държавен глава.

Но ние нямаме нищо от днес – никаква власт. И медиите са го правили нарочно. И аз като съм казвал и когато са ме питали в Брюксел, съм казвал, че ние нямаме нито една медия, ние не ги караме тези няколко, които брутално ни хвалеха, за да създадат това усещане и да се говори на тази тема, сега са водачи на протестите. Но хубаво, че и това се забеляза в Брюксел и този мит ми падна от гърба – и за диктатор, и за контрол върху медиите. Нали щяха да изкарват дела, дела, дела…. Какво ще изкарат….? Петнадесет-шестнадесет години вече съм на различни постове, все изкарват и все нищо не могат да научат, защото няма, това е единствената причина.
 
В това отношение е много важно да говорите с хората. Направили сме толкова много, че има какво да можем да направим още. Какви ще са форматите, само хората решават. И хората след това, разбира се за всяко управление, си носят отговорностите. Ние от нашето управление поне видимите неща не могат да ни ги отрекат. Дянков, го слагайте го това там на сайта и всеки ден обяснявайте тези цифри, защото те излизат и говорят и плашат хората. Приемаме точка 42.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Омбудсманът откри нарушения в Столична община и Столичен инспекторат

Омбудманът е открил нарушения свързани с чистотата на София от страна на Столична община и контролния орган в лицето на Столичен инспекторат.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.