loading...

вторник, 5 март 2013 г.

Версии за отвличането на дъщерята на Брендо

Дъщерята на Евелин Банев-Брендо продължава да е в неизвестност. 10-годишното момиче беше отвлечено пред дома й на път за училище, а шофьорът й беше тежко ранен, съобщи БНТ.
В момента Банев е в затвора в Италия, където е подсъдим по дело за трафик на наркотици. Има издадена европейска заповед за арест от Румъния, отново във връзка с трафик на кокаин.
Преди дни, след процес, проточил се три години, Софийският градски съд го осъди на 7 години и половина затвор за пране на пари и ръководство на престъпна група.

Лара е похитена от двама маскирани мъже, когато излизала от дома си в столичния квартал "Бояна", за да отиде на училище. При отвличането похитители са открили стрелба и са ранили шофьора на момичето. Това е второто отвличане на дете у нас и първото след 2009 година, когато беше арестувана групата "Наглите".

В 7.30 часа Лара Банева излиза от дома си. Момичето е поето от охранителя на къщата, който отваря вратата на двора и я предава в ръцетe на шофьора Борислав Ценов. В този момент пред жълтия автомобил рязко спира черен джип "BMW X5". Лара и Борислав едва са направили две крачки към колата си, когато от черния джип слизат двама маскирани мъже, насочват към тях късо автоматично оръжие и им нареждат да легнат на тротоара. От записите на охранителните камери се вижда, че охранителят на къщата, който е зад момичето се подчинява и дори се опитва с тялото да скрие детето. Борислав пък прави опит да хване Лара и заедно с нея да избяга. В този момент похитителите стрелят срещу него.

"В 7.30 трябваше да събудя дъщеря си за работа и чух два къси изстрела, много силни. Отворих прозореца, но оттук се вижда улицата. Не видях нищо на улицата, просто е трудно са види. И дори и шум не чух някакъв, не чух, коли просто", разказва съседка.

Изстрелите и детски писък чува и продавачката в магазин залепен за къщата на Баневи. Тя излиза на улицата, вижда маскираните и въоръжени мъже и веднага ляга на тротоара. Става свидетел как двамата похитители натоварват Лара в черния джип и потеглят към Околовръстното шосе с много висока скорост.

От записите на охранителните камери разследващите разбират, че самото отвличане трае по-малко от две минути. Похитителите са високи, едри, добре сложени мъже с черни маски - тип чорап на главите, и не могат да бъдат разпознати. Номерата, монтирани на BMW-то, са били откраднати от стар автомобил "Мазда", регистриран на името на възрастен човек.

32-годишният шофьор на Лара - Борислав Ценов, е ранен със счупено бедро и белодробна контузия. Мъжът е опериран във Военна болница и няма пряка опасност за живота му.

Разследващите работят по няколко версии. Едната е, че отвличането е инсценирано от самия Банев, за да получи разрешение на свобода да чака развоя на процеса за трафик на кокаин, който само след дни започва в Италия.

Предполага се още, че отвличането на детето може да е предупреждение към Брендо да не говори пред съдиите в Италия за по-високите нива в трафика на кокаин от Латинска Америка за Европа.

Поръчка от кокаиновата мафия в Южна Америка заради провалена доставка също може да е причина за отвличането, според криминалисти.

Разглежда се и версията, че похищението е заради стари неуредени финансови сметки на Банев, свързани с първата частна компания за предоставяне на ипотечни кредити.Няма коментари :

Публикуване на коментар