loading...

неделя, 3 март 2013 г.

Тайно вдигнаха цената на тока

Изкупуването на електроенергия от ТЕЦ-овете е спряно заради ниското потребление в страната и намаления износ. Това съобщи директорът на Централно диспечерско управление на НЕК Митю Христозов.

Причината за тази мярка е, че има намалено потребление у нас заради високите температури тази зима. В съседните държави също е намаляло потреблението или се търси ток на много по-ниски цени.

На практира решението да се спре изкупуването на електроенергия от тецовете ще доведе до поскъпване на тока на следващ етап. Именно тецовете и АЕЦ „Козлодуй” продават на НЕК най-евтиния ток. Сега се спира изкупуването на ток от тецовете, но забележете не се спира изкупуването на ел. енергия от възобновяеми източници, които дават най-скъпия ток.

Частните тецове също ще продължат да продават своята по-скъпа ел. енергия, а освен това на тях се плаща и цена за разполагаема мощност. Това пък означава, че НЕК им плаща за поставена мощност, незвисимо дали купува от тях ток. Така автоматично ще се вдигне себестойността на тока, а оттам и крайната му цена, която пък ще бъде за сметка на абонатите, а не на ЕРП-тата.

Николай Георгиев

Няма коментари :

Публикуване на коментар