Пропускане към основното съдържание

Какво е за мен социализмът

Сигурност, ред, дисциплина, спокойствие!

Работа за всички, високи заплати, безплатно обучение и здравеопазване!

След като виждам какво става сега, се плаша много!

Разболя се мъжът ми и има право само на пет дни лечение в болница!

Лично на мен, за да мога да си оправя зъбите, ми бяха нужни към петстотин лева и ако не са моите деца ще си ходя без зъби, без усмивка, без настроение, както са много хора!

Днешната младеж говори за свобода! Свобода имаше през социализма, сега това не е свобода!

Грабят бедния народ! Плащат нищожни суми на работниците!

Невремето, когато по политикономия на капитализма ни обясняваха за неговите недостатъци, ние не вярвахме на преподавателите, докато сами не изпитахме на собствен гръб неговите „прелести“!

През социализма за работа, за която се получаваше до петстотин лева, сега се печели по двеста-триста лева, при несравнимо по-голяма сила на тогавашните пари!

Днес работниците не се осигуряват и ако го правят, то е на минимална заплата! Нямат право на отпуск, на болнични (често собствениците оформят такива без знанието на персонала, който не спира да се труди)! Освен това е практика да се остава и след работно време без компенсации!

Нека си кажем откровено, че ако не беше социализма повечето хора по селата нямаше да знаят какво е електрически ток, какво е водоснабдяване и всички други съвременни удобства!

Казват, че сега можеш свободно да си купиш кола! При социализма нямаше голяма нужда от коли – функционираше добре развит обществен транспорт!

При социализма грижата за човека беше първостепенна задача, а сега образовани хора, които при демокрацията са получили образованието си много скъпо, стоят в къщи без никой да се интересува от тях!

По онова време веднага след завършване на съответната степен на образование, те разпределят където има нужда от теб! При съкращения работодателят (държавата) беше задължен да ти предложи друга работа!

Младото поколение не знае какъв живот беше при социализма! Хората бяха весели, засмени, всеки месец имаше повод нещо да се празнува!

А сега хората са тъжни, мрачни, с наведени глави! Особено тези, които са живели и преди десети ноември!

Да не говорим за пенсионерите – добре, че сме си купували всичко през социализма (дрехи, обзавеждане и дом). За ядене сега се задоволяваме с неща, които богатите дори не поглеждат – картофи, фасул, ориз, брашно! И това е! Месо купуваме в годината един или два пъти! Риба, кашкавал, масло – до тях не можем да се докоснем!

За социализма младежите могат само да си мечтаят! И не само младежите! Всички! Тогава имаше ред, законност, справедливост! Всички бяха спокойни и спяха спокойно! Нямаше отвличания, нямаше кражби! Нямаше измамници!

Що се отнася до забавления – когато човек има всичко, тогава може да мисли за забавления! А музиката сам си я избираш!

Такива забави, такива развлечения ставаха, че всеки може да си мечтае за тях!

За излизането в чужбина!

При демокрацията в чужбина ходят богатите, а при социализма се организираха много често екскурзии за работниците! Кой работодател би завел сега работничките на екскурзия?

Заради тази криворазбрана демокрация обезлюдяха селата, закриха се училищата, младите се страхуват да имат повече от едно дете!

При социализма намираха начин да стимулират младите семейства да раждат повече деца! Детските надбавки бяха несравнимо повече от сега! За трето дете плащаха петстотин лв. (равняващи се на около 5000 сегашни) еднократна помощ и осемдесет и пет лева месечно за три деца!

Многодетните майки ползваха много предимства! За хубавия живот при социализма може да се говори много, но ще спра дотук!

Това е моята преживяна истина!

На сегашното поколение Бог да му е на помощ!

*Авторката е шейсетгодишна българска пенсионерка, отгледала и възпитала три деца за България!

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Българите основават преди 17 000 г. първата държава на земята

I: Българите основават преди 17 000г. първата държава на земята-ИДЕЛ (ИТЕЛ)–конфедерация от седем арийски, финоугорски и алтайски племена, откъдето и името и (Иде-седем и Ел-племе). По късно тази държава получила и второ название на господстващия народ– Булгари, Бул-Възвишени и Ари-Свободни.