Пропускане към основното съдържание

Нов метод гарантира честни избори, едва ли ще се появи у нас

Нов метод на гласуване гарантира честни и прозрачни избори, но едва ли ще бъде приложен в България.
Механизмът е гениално прост.


И идва след като се отговори на фундаменталните въпроси:
1. Как да направим гласуването напълно проверяемо,
2. без да нарушаваме тайната на вота?

Разковничето е във формата на бюлетината: списъкът с кандидатите е с различна подредба на всяка бюлетина - компютърно генериран на случаен принцип.
Бюлетината има лява и дясна част.
Лявата - с имената на кандидатите, дясната - с полетата за отбелязване.

Влизате зад паравана в избирателната секция.
След като отбележите избрания кандидат в дясната половина, лявата я откъсвате лесно и я вкарвате в машинка за раздробяване.

С дясната уникална криптирана половинка, където е отбелязката, излизате от стаичката и давате на работника в избирателната секция да сканира кода Ви.
Сканираният код носи информацията, че на тази отбелязка съответства точно и само този кандидат. Информацията се вкарва централно и компютърно се отчита и преброява.

А Вие си тръгвате с криптираното листче с отбелязката вкъщи - пазите го като разписка.
Веднага след края на изборите, от компютъра си директно можете да проверите чрез баркода, дали Вашият глас е отчетен и преброен правилно. Ако не е - имате "разписка", доказваща, че Вие сте гласували по точно този начин.

Никой хакер не може да подмени гласа Ви! Защо ли?
Защото във всеки код предварително е заложена уникална информация, която ако не съответства на Вашата "разписка", се брои хартиеният носител, който Вие притежавате.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Омбудсманът откри нарушения в Столична община и Столичен инспекторат

Омбудманът е открил нарушения свързани с чистотата на София от страна на Столична община и контролния орган в лицето на Столичен инспекторат.