loading...

сряда, 27 март 2013 г.

Виден ГЕРБ-ер изскочи от "Орлов мост"

Скандалната Стопанска академия в Свищов и нейният ректор Величко Адамов са здраво забъркани в новопръкналото се студентско протестно движение “Орлов мост”, лице на което е Христо Стоичков.

А соченият в общественото пространство за таен организатор на новото движение бивш депутат от ГЕРБ Емил Димитров се оказа възпитаник на вуза, финансов лобист и член на настоятелството му от 2010 г. Последното е абсолютно нарушение на Закона за висшето образование, където в чл. 35а, ал.4 изрично е записано, че народните представители нямат право да бъдат в настоятелства на вузове.

Димитров заема този пост на мястото на бизнесмена Гриша Ганчев. “Избран е с решение на Академичния съвет в началото на 2010 г. Не сме имали повод да го сменяме. Избираме хора от властта и с позиции в държавата, за да помагат на академията”, заяви вчера ректорът проф. Адамов. Но не коментира защо е допуснал закононарушение.

Затова пък от вуза припомниха, че Димитров лично извоюва 500 000 лева повишение на държавната субисдия на вуза за т.г. Това стана между първо и второ четене на бюджета за 2013 г. Предложението на Емил Димитров за вдигане на бюджета на Стопанската академия си е конфликт на интереси, тъй като по това време е бил в настоятелството, категорични са юристи.

За сравнение повишението на бюджета на Софийския университет е 100 000 лева, но той нямаше депутати в настоятелството си.

С появата на Димитров в академията се създава и младежка организация на ГЕРБ. Нейни членове са представители на студентския съвет, който се ръководи от новопръкналия се лидер на протестите Ангел Георгиев. Понастоящем той е лидер на Националното представителство на студентските съвети. За шеф на партийната младежка структура в Свищов е избран съквартирантът му Златомир Цаков.

В академията Ангел Георгиев е от... 2002 г. Има една бакалавърска, три магистърски и една докторска степен. Той записва третата си магистратура дни преди избора на ново Национално представителство на студентските съвети (НПСС). На всичкото отгоре е лидер на студентския съвет на академията 6 поредни години, при условие че може да има само два мандата по две години.

НПСС е държавна структура и като организация има глас при решаването на въпросите на висшето образование. С други думи е много важно кой я владее. Тя бе единствената организация, която защити скандалния фонд за наука и източването на 14,8 млн. лв.

И още няколко подробности, за които “Труд” научи и получи документи. В годината, в която Ангел Георгиев получава докторантското място, е одобрен още едни човек - Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния.

“Двамата са приятели, от Плевен са. Черничкия получи поръчката за ремонти на общежитията, а бащата на Ангел тази за доставка на гориво за академията за 1 млн. лв.” , разказват във вуза. За последните две поръчки има документи за нарушения от Агенцията за държавен финансов контрол.

Само преди дни Ангел Георгиев покани за лице на движението приятеля на Емил Димитров - футболната легенда Христо Стоичков. И се опита да легализира движението като всеобщостудентско, но от останалите вузове скочиха.

www.trud.bg

Няма коментари :

Публикуване на коментар