loading...

четвъртък, 28 март 2013 г.

Съживяване на икономиката и нови работни места ще създава ЛИДЕР

Съживяване на българската икономика с преки инвестиции и бързо разкриване на нови работни места е приоритетът на партия ЛИДЕР, с който да се изведе България от кризата. Това бе казано на пресконференция в Бургас, на която бе представена новата коалиция между ЛИДЕР и Национален Идеал за Единство (НИЕ).
Бъдещите участници в парламентарните избори посочиха основните точки, които са залегнали в предизборната им платформа.  Енергетика, туризъм и селско стопанство са ключовите отрасли, които ще вдигнат икономиката ни на крака, категорични са експертите от ЛИДЕР- НИЕ.

Според областният координатор на ЛИДЕР Димитър Колев близо двадесет години България живее „нереален политически живот. Това се отразява пагубно на цялостното стопанско развитие на държавата. Най –потърпевш е малкият и средният бизнес, в който са заети болшинството от работещите българи. Конкретните стъпки, които предлагат ЛИДЕР са следните:  Държавата трябва да веднага да покрие задълженията си към частните фирми в страната, което да стимулира бъдещи бизнес инициативи. Да се регламентират сроковте за връщане на ДДС. 80% от данъка да бъде изплащан веднага след представянето на данъчните декларации. Мерките са реални и могат светкавично да дадат така необходимата глътка въздух за спасяването на стотици хиляди български фирми.

Сред дискутираните теми днес бе и прекалено скъпата електроенергия, станала причина за масовите протести в България в последните месеци. ЛИДЕР- НИЕ информираха, че количествата, които са били планирани от възобновяеми източници или така наречената зелена енергия, са били надвишени няколко пъти, без да има необходимост за това. „В средата на миналата година потреблението на електроенергия в България е било такова, каквото е било в прединдустриална България, по времето на Вълко Червенков. Нещо повече, потреблението от индустрията и от гражданите е равно. Т.е. индустрията отсъства от тази държава.

Георги Янев от ЛИДЕР посочи и още един проблем пред икономиката на България- липсата на достатъчно образовани хора. Новата политическа коалиция отдава специално внимание в своята програма на образованието.  Липсата на качествено образование в страната е голям проблем, тъй като води до две основни щети. Първата е изтичането на младите хора и „мозъци” зад граница. Другият проблем е огромната липса на квалифицирани кадри, пред която се изправят българските работодатели и потенциални инвеститори.

Идеите на ЛИДЕР бяха припознати и от други политически формации като „Българска нова демокрация” и движение ГЛАС, които също застават зад тях.

Областният координатор на  НИЕ Тодор Делев заяви, че в  България е необходимо да се въведе законодателно европейският критерии, изискващ от държавата да подпомага целево в икономическата си политика малкия и среден бизнес. Нужно е да се улесни достъпът на този сегмент до обществените поръчки и програмните фондове.

Няма коментари :

Публикуване на коментар