loading...

неделя, 17 февруари 2013 г.

Дянков свърши парите от резерва, емитира вътрешен дълг

Земеделците ще получат субсидиите си, като това ще стане за сметка на фискалния резерв, стана ясно от съобщение на Министерството на финансите.

След изразеното през последните дни недоволство от страна на селскостопанските производители заради закъсняващите плащания и готовността им за организиране на масови протести в цялата страна, премиерът Бойко Борисов пое ангажимент за изплащане на средствата до 22 февруари.

Набирането на нужния финансов ресурс ще стане чрез емисия на Държавни ценни книжа, която ще бъде предложена на инвеститорите на аукцион на 20 февруари. Министерство на финансите ще пусне ДЦК за 800 милиона лв. Те са краткосрочни и падежът им ще настъпи на 22 август т.г., през август, което значи, че заемът за земеделците ще бъде платен на практика от следващото правителство.

Не е ясно какво налага боновете да са 6-месечни, след като Еврокомисията възстановява в 45-дневен срок направените разходи от правителствата за евросубсидии.

Кабинетът прибягва до кредит, защото фискалният резерв е изтънял до целевия неснижаем остатък, който не може да се харчи. По данни на БНБ към 8 февруари резервът е 3 млрд. лв., но към тях трябва да се прибавят и парите в търговските банки, които са около 500 млн. лв. В началото на 2012 г. резервът пак беше паднал драматично.

Законът за държавния бюджет допуска т.г. правителството да вземе нов дълг в размер до 2 млрд. лв.

dariknews.bg

Няма коментари :

Публикуване на коментар