Пропускане към основното съдържание

Дянков свърши парите от резерва, емитира вътрешен дълг

Земеделците ще получат субсидиите си, като това ще стане за сметка на фискалния резерв, стана ясно от съобщение на Министерството на финансите.

След изразеното през последните дни недоволство от страна на селскостопанските производители заради закъсняващите плащания и готовността им за организиране на масови протести в цялата страна, премиерът Бойко Борисов пое ангажимент за изплащане на средствата до 22 февруари.

Набирането на нужния финансов ресурс ще стане чрез емисия на Държавни ценни книжа, която ще бъде предложена на инвеститорите на аукцион на 20 февруари. Министерство на финансите ще пусне ДЦК за 800 милиона лв. Те са краткосрочни и падежът им ще настъпи на 22 август т.г., през август, което значи, че заемът за земеделците ще бъде платен на практика от следващото правителство.

Не е ясно какво налага боновете да са 6-месечни, след като Еврокомисията възстановява в 45-дневен срок направените разходи от правителствата за евросубсидии.

Кабинетът прибягва до кредит, защото фискалният резерв е изтънял до целевия неснижаем остатък, който не може да се харчи. По данни на БНБ към 8 февруари резервът е 3 млрд. лв., но към тях трябва да се прибавят и парите в търговските банки, които са около 500 млн. лв. В началото на 2012 г. резервът пак беше паднал драматично.

Законът за държавния бюджет допуска т.г. правителството да вземе нов дълг в размер до 2 млрд. лв.

dariknews.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Омбудсманът откри нарушения в Столична община и Столичен инспекторат

Омбудманът е открил нарушения свързани с чистотата на София от страна на Столична община и контролния орган в лицето на Столичен инспекторат.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.