loading...

понеделник, 11 февруари 2013 г.

Далаверите в едно пернишко школо

Мария Томова
Юлиана Ефремова
Защо не се публикуват свободните работни места в Професионална гимназия по икономика-Перник? Явно там назначения се правят само по "наша линия".
Защо няма яснота, по какви критерии се назначават учители и по какви критерии се отхвърлят желаещите да преподават там.

Малко допълнителна информация:

За пореден път се видя, че назначенията за учители в Професионална гимназия по икономика-Перник се правят само за "наши" хора. В отговор на жалба № 3770/20.09.2012 г. до омбудсмана на Република България във връзка с назначаване на работа в училището се посочват интересни неща от ръководството на школото.

"При проверка на училищната документация по случая беше установено, че на основание чл. 17, ал. 1, т. 7 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета директорът на Професионална гимназия по икономика - гр. Перник е обявил свободно работно място за учител по икономически дисциплини за определен срок и е посочил необходимите документи за кандидатстване". Назначеният учител е Капка Тодорова.

Ръководството на училището е "пропуснало" да каже, че ме бяха подвели за необходимите документи, които трябва да представя. Всички знаем, че свидетелство за съдимост и медицинско се дават при назначаването на работа, а не още при кандидатстването. За длъжност "учител" се изисква педагогическа правоспособност или в момента да се изучава, както е и в моя конкретен случай. Повече от ясно, е че назначението е направено за "наш" човек, а всичко друго са стъкмени обяснения и документи. Повече от ясно, че нарочно не са ми казали всички необходими документи, а са казали на техния човек. ВИНАГИ ЩЕ ПЕЧЕЛИ ТЕХНИЯ ЧОВЕК!
За да не говоря абстрактно ще кажа, че ръководството на училището е Юлиана Ефремова, помощник директор е Мария Томова.

Още по темата:

През юни месец б.р. (миналата година) се срещнах с директорката на пернишката гимназия по икономика - Юлиана Ефремова, и нейната заместничка Мария Томова. Това стана, след като бях разбрах за работа, като учител по икономика. На въпросната срещна представих трите си дипломи за висше образование и два сертификата за изкарани икономически курсове. Бях приет много добре и от двете, след което Юлиана Ефремова, ми прегледа дипломите и каза, че се учудват, че толкова квалифициран кадър кандидатства за подобна длъжност и то в Перник. Бях уверен от нея, че ще започна работа, като учител през новата учебна година.

За целта ми бе казано, че тъй като нямам педагогическа правоспособност ще трябва да се запиша да изучавам подобен курс.
Юлиана Ефремова, извика една жена, която да ми каже към коя точно фирма да се обърна. Цената на придобиването на подобен курс е 500 лева. Няма да споменавам името на фирмата, защото до момента от там са били изцяло коректни към мен и подозирам, че от пернишката гимназия по икономика злоупотребяват с тяхното име.

Няколко пъти звънях по телефона на Мария Томова, за да я питам кога ще обявят свободното работно място. Тя говореше доста уклончиво, което още тогава ме наведе на мисълта, че е сложен "наш човек" на мястото и всичко се превръща в поредния BG фарс. Въпреки това след като свободното място за учител бе обявено (към края на август) ходих отново до Перник и в канцеларията на училището си подадох необходимите документи - CV, копие от дипломите за висше образование и молба.

По-късно разбрах, че моята кандидатура е била набързо отхвърлена от незнайна комисия, заседавала в незнаен ден и час. От вътрешен човек разбрах, че формалната причина за моето отхвърляне е било липсата на бележка за това, че съм се записал да уча педагогика. Тази бележка отдавна е в мен и щях да я представя, ако я бяха поискали. Изрично казах на Мария Томова, че мога да я представя и щях да го направя, ако някой се беше сетил да ми се обади.

Николай Георгиев


Няма коментари :

Публикуване на коментар