loading...

сряда, 9 януари 2013 г.

Приемственост: От Батко и Братко към Цецо и Кумецо

Управителите на фирмата "СЛЕ Груп", които са съдружници с кумеца на Цветанов, са поискали пряко от Министерството на земеделието да отчужди в полза на техни фирми три терена с общо 21 декара "дървопроизводителни гори" в Несебър, показа разследване на bivol.bg.
Два от тях с площ 14 и 6 декара обаче не са никакви гори, а са върху дюните, в непосредствено съседство с терена от 29 декара, от който тръгна скандалът "Дюнигейт". И трите имота са държавна частна собственост.

Сделките още не са финализирани, но процедурата за отчуждаване е в ход и се очаква подпис на министъра. Не е ясно дали Найденов или заместничката му Боянова ще се осмелят да подпишат в разгара на скандала, но както самите те обясниха, новият Закон за горите ги задължава да го направят.

За два от терените заявлението за отчуждаване от горския фонд е подадено от "СЛЕ Груп" с управители Лъчезар Богданов и Станимир Стоянов. За един от терените преписката се води в полза на "Лайфстайл Холидей" ООД, регистрирана в Несебър с капитал от 1000 лв, в която същите лица са съдружници с по 50%.

От приложените документи, извадени от регистрите на МЗХ, ясно се вижда, че заявленията за отчуждаване са подадени през 2011 г. и преписката е тръгнала тогава. Освен това "Лайфстайл Холидей" ООД е регистрирана през май 2010 г., доста време след като Тройната коалиция е паднала от власт.

Тези нови факти опровергават напълно изявленията на Мирослав Найденов и на Борисов, че схемата с отчуждаването и продажбите без търг на гори е заложена като мина от предишното правителство, а те само довършват процедурата. Възможността да се продават на безценица атрактивни държавни имоти на "правилните фирми" е разписана в новия Закон за горите приет през 2011 г. от правителството на ГЕРБ в членовете 73, 74, 77 и 79.

Вече категорично е ясно, че ведомството на Мирослав Найденов е започнало напълно нови процедури по отчуждаване на гори по заявление на инвеститори през 2011 г. Засега не се знае точно колко от тях са за апетитните терени по морето и в планините, но известните до момента "отчуждители" се оказаха без изключение свързани с властта.

Към момента няма данни на каква цена съдружниците на кумеца на Цветанов се канят да придобият терените, но със сигурност процедурата им позволява да ги вземат без посредници. Няма и причина цената да е по-висока от тази, която е платена за съседния терен, от който тръгна скандала. Разследването на Биволъ показа, че той е продаден от държавата първо на лицето Димитър Петров по 20 лв/кв, а на следващия ден "СЛЕ Груп" го купува по 120 лв/кв. при пазарни цени от 200 лв/кв. и нагоре.

СЛЕ Груп брои 4 млн. лева за 29 декара дюни на 28.11.2012. За по-малко от месец фирмата успява да си извади разрешения за строеж.
На 11.12.2012 в Общински съвет Несебър е внесен проект за "Еднофамилни жилищни сгради и жилищна сграда за сезонно обитаване с обекти за обществено обслужване - етапно изграждане, етап 1,2,3 и 4". Проектът е окомплектован с комплексен доклад от консултантска фирма "Карел Консулт" ООД.
Проектът обаче е върнат от Експертния съвет на Община Несебър на 12.12.2012, тъй като екооценката, издадена на лицето Димитър Петров през 2007 г. вече е изтекла.
На 17.12.2012 СЛЕ Груп се сдобива с нова екооценка, подписана от директора на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев.

Първата съгласовка с РИОСВ е станала още на 02.08.2007 г. Тогавашният шеф на екоинспекцията Симеон Симеонов е издал Решение, че проектът за бъдещо строителство няма нужда от предварителна екооценка. Още тогава са нарушени основни принципи на защитените зони. Проектът съгласуван от РИОСВ преди 5 г. е за 30 къщи и 400 обитатели. Това дава възможност за продължаване на процедурата. Тогавашната ВРИД Кметица на Несебър Магдалена Мандулева подписва Заповед 590 още на следващия ден 03.08.2007 г., с която одобрява ПУП-план за застрояване на имота с дюните. Интересното е, че Мандулева е бивш шеф на Горското стопанство в Несебър и като такава много добре е запозната с горските терени, към които спадат и въпросните дюни.

Окончателната продажба на държавната земя става на 27.11.2012 г, а на следващия ден теренът е препродаден на съдружниците на кумеца на Цветан Цветанов. МЗХ и МОСВ на ГЕРБ не само, че не спират порочната процедура, но правят всичко възможно за нейното успешно финализиране.

Мераците на новия собственик вече са много по-мащабни: 124 еднофамилни къщи за общо 1800 обитатели. Според обичайната практика по българското черноморие не се предвижда строеж на пречиствателна станция за отпадъчните води от тези 1800 почиващи, а просто заустване в морето. Решението на РИОСВ Бургас е безпрецедентно и показва нагледно как действа порочната практика по безумното презастрояване на Черноморското крайбрежие и ролята на държавните институции които са отговорни уж за "опазването" на околната среда и защитаването на природните дадености.

Кой все пак владее "СЛЕ Груп"? От началото на скандала никой не успява да се свърже с управителите Лъчезар Богданов и Станимир Стоянов, които се оказаха съдружници с кумеца на Цветанов в друга фирма. Опитите да се получи информация за физическите лица зад холандския собственик "AMST Holding" през холандския фирмен регистър стигат до адвокатска кантора, която крие реалните акционери.

Интересни връзки излизат обаче от консултанта "Карел Консулт". Собственикът му Павел Латунов е бил член на съвета на директорите на малко известния Югоизточен приватизационен фонд от Нова Загора. През 2008 г. този фонд има дялове и участва в бордовете на доста предприятия в сливенско. Сред тях е и скандалната строителна фирма "Биндер" на Батко и Братко, която при Тройната коалиция получи обществени поръчки за 100 млн. лева. В нея фондът има 38% от капитала.

Всички документи можете да видите ТУК

Няма коментари :

Публикуване на коментар