loading...

сряда, 2 януари 2013 г.

Чакаме "новия край" на света на 13 април

Очаква се през годината край планетата ни да профучат две комети и два астероида. Въпреки това, учените са единодушни, че и този път край на света няма да има. Още на десети януари считаният за един от най-опасните космически обекти – астероидът Апофис ще премине покрай Земята.

Разстоянието до него в момента е достатъчно голямо, за да не се притесняваме от сблъсък – 15 милиона километра. Въпреки това нареченият на египетски бог на мрака 300-метров астероид ще бъде изкъсо следен от астрономите, защото все още има опасност да се приближи застрашително близо.

Точно на петък, 13 април, астероидът ще премине най-близо край планетата ни – 30 000 километра – по-близо до повърхността на планетата от повечето сателити. Въпреки това изчисленията показват, че сблъсък няма да има. Едва след седем години е възможно Апофис да се сблъска със Земята. Вероятността е 1 към 100 000. Евентуален сблъсък би имал опустошителни последици за Земята.

Друг астероид ще се приближи на 24 000 километра от планетата ни. Това е малкият астероид 2012 DA14. Той е голям около 40 метра и дори да падне на Земята, ще образува само малък кратер. И то при положение че е от метал. Ако е съставен от порьозни материали, ще се разпадне на съставните си части още в земната атмосфера.

Няма коментари :

Публикуване на коментар