loading...

неделя, 23 декември 2012 г.

Откриха двойник на Земята с вода

Тау Сети, една от най-близките до Слънчевата система звезда от съзвездието Кит, е приютила в орбитата си 5 планети, една от които е в обитаемата зона, където може да има течна вода. Това съобщиха астрономи, цитирани от Би Би Си.

Квинтетът е бил открит сред съществуващи данни за търсене на планети. Така Тау Сети се присъединява към Алфа от съзвездието Кентавър,  приютяваща в орбитата си планети. Припомняме, че Алфа от Кентавър (или наричана още Проксима) е най-близката звезда до нашето Слънце.

И в двата случая планетите са били открити не чрез „шпиониране“ с телескоп, а с проучване на трудно уловимото влияние, което оказват върху светлината на техните звездни домакини.

Планетите имат от два до шест пъти по-голяма маса от Земята. Една от тях, кръстена HD 10700e, е на половината разстояние от Тау Сети в сравнение с това, на което се намира Земята от Слънцето. И понеже звездата й е малко по-малка от Слънцето, това я поставя в така наречената обитаема зона.

"Тепърва предстоят обстойните изследвания. Не изключваме възможността тази планета да бъде твърде близка до нашата Земя като структура и климат. Именно поради тази причина предполагаме, че съществева вероятност там да има вода", заяви професор Джоунс от астрономическата обсерватория в Хартфордшър.

БЛИЦ

Няма коментари :

Публикуване на коментар