loading...

неделя, 30 декември 2012 г.

Какво трябва да знаем за пиянството!

1. Едно напиване не може да навреди толкова…
Всяко напиване нанася вреди на централната нервна система. Алкохолът бързо внася безпорядък в синтеза на различни вещества в мозъка, което провокира главоболие, световъртеж, гадене и дехидратира организма.
Последното още повече влошава главоболието, чувството за изтощение, разстроения стомах, както и е причина за сухата уста сутрин и отслабването на имунната защита в по-дългосрочен план.

2. Жените могат да пият като мъжете…
Е, хайде да се замислим защо „да се вкара една жена в леглото с питие“ е популярна практика. Неприятно за дамите, но факт – жените „носят“ по-малко на алкохол и съответно понасят ефектите му от по-малки количества. Телата на жените съдържат по-малко количество вода от това на мъжете, а течностите в организма разреждат концентрацията на погълнатото количество. При едно и също количество и вид изпит алкохол, повече промили ще се отчетат при жената, в сравнение с мъжа.

 3. От махмурлук страдат пиещите твърд алкохол
Дори едно питие може да доведе до махмурлук на сутринта, камо ли няколко. Консумацията на вода или други течности при отпиване от чашата с алкохол, включително и бира, допринася за предотвратяване на дехидратирането на организма и високата му концентрация в кръвта.
Виното също не е безопасна напитка. То съдържа танини, които по принцип водят до главоболие при някои. Мит е и че само качествените питиета не причиняват махмурлук – такъв може да се очаква и от скъпото уиски.
 
Най-малко рискови по отношение на махмурлука са бирата, чистата водка и джинът…
Съдържанието на захар и плодови сокове в питиетата и коктейлите до известна степен потискат лошите ефекти на алкохола в организма, но правят махмурлука само по-слаб, не го предотвратяват напълно.

Няма коментари :

Публикуване на коментар