Пропускане към основното съдържание

Барак Обама печели втори мандат

Снимка: БГНЕС
Барак Обама печели втори мандат като президент на САЩ. Действащият президент има 303 места в Избирателната колегия, което му осигурява мнозинство. Ромни печели 206 места. Обама печели, тъй като събира повече от 270 гласа в Избирателната колегия плюс 1 глас. Тя е съставена общо от 538 члена от всички щати. Според предварителните данни, 58 милиона души (50%) са гласували за Обама и 56 милиона за Ромни  (48%), писа News.bg.

Според системата на САЩ, народният вот е символичен и политически важен, но не и решаващ за победата на кандидата.

В оспорваните щати за момента резултатите показват: в Невада - Обама води с 52% пред Ромни 46%; Колародо - Обама води с 51%, а Ромни събира - 47%; Уисконсин - Обама събира 53%, а Ромни - 46%; в Айова Обама събира 52% срещу 46% за Ромни; в Охайо Обама събира 50%, а Ромни събира 48%; Ню Хамшър - Обама събира 52%, а Ромни 47%; във Вирджиния - 51% за Обама при 48% за Ромни и във Флорида Обама води с 50%, а Ромни събира 49%.

На практика Обама печели всички ключови щати.
За момента са оспорвани резултатите в щата Флорида, като разликата е само 1%. Това е единственият щат, в който не е обявен победителят. Само Флорида дава 29 места от Избирателната колегия. Въпреки това резултатът няма да окаже това влияние, което оказа през 2000 година по време на надпреварата между Джордж Буш и Ал Гор.


Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Омбудсманът откри нарушения в Столична община и Столичен инспекторат

Омбудманът е открил нарушения свързани с чистотата на София от страна на Столична община и контролния орган в лицето на Столичен инспекторат.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.