Пропускане към основното съдържание

Най-неприятните шефове

Големите шефове имат доста сходни черти - те комуникират директно и ясно, те са добри и уверени слушатели, те умеят да взимат решения, но в крайна сметка, всеки от тях си има и своите негативни характеристики и лошо черти.
Има около пет вида шефове, които са изключително разпознаваеми със своето личностно поведение, което е доста дранзещо за служителите и дори е увековечено в поп културата.
Ето как да се справят с тези трудни шефове:


1. Силно авторитетният шеф

Авторитетният шеф винаги има усет за риска и за драмата. Той може да бъде лош комуникатор, но обикновено е проницателен и дори подозрителен към служителите си.
Подходът ви към този шеф трябва да е следният: Трябва да му признаете, че е умен и справедлив и винаги успява да намери точните методи, за да види работата свършена.
Когато вашият директор е подозрителен, на него му трябва наистина малко материал, за да започне да тълкува погрешно вашето отношение към него и към фирмата. Затова е добре да му представяте всичко в писмен вид, за да предотвратите недоразуменията и да имате доказателство за свършената работа или за проведения разговор.

2. Нарцистичният шеф

Нарцистичният шеф винаги е прав. Той поставя себе си на пиедестал далеч над подчинените си, а към тях е безмилостно критичен. С този шеф обратната връзка е почти невъзможна, освен това той е опериран от чувство за съпричастност.
Подходът ви към този шеф трябва да е следният: За да общувате с такъв шеф трябва да запазите спокойствие и истинско хладнокръвие. Въпреки това си налагайте да комуникирате с него честно и да му казвате всичко, което се случва в компанията.
По-добре да споделите с него, ако имате съмнения, че ще се появят някакви проблеми в работата, преди те да станат факт. Когато проблемите вече са налице, този шеф ще избухне гневно като вулкан и дано не сте наблизо. В такъв момент можете да се опитате да овладеете напрежението с хумор. Така или иначе, няма как да го ядосате повече.

3. Смотаният шеф

Този шеф е мил и любезен със служителите си, но често е или некомпетентен, или начинът му на работа не е особено ефективен, от което страдат всички. Освен това лидерските му способности обикновено куцат.
Подходът ви към този шеф трябва да е следният: Една от най-добрите стратегии за справяне с нерешителния шеф е да го накарате да разбере, че взимането на решения не е толкова страшно, но затова пък е наложително за целия екип. Нерешителността често се дължи на страх от грешка или критика, така че се опитайте да намерите начини да помогнете на този шеф да получи овации, след като вземе каквото и да е решение.
Ако вашият шеф не умее да бъде лидер, използвайте това като една добра възможност за себе си. Поемете водещата роля в дискусията, в работната среща и т.н, особено ако на нея присъстват шефовете на вашия шеф. Винаги използвайте логически аргументи при тези разговори, така че да проличи некомпетентността на вашия директор пред неговите висшестоящи, а вие да блеснете.

4. Авторитарният шеф

Независимо от физиката си, тези шефове винаги изглеждат големи и отговорни. Те са жестоки и често всяват ужас у своите подчинени.
Подходът ви към този шеф трябва да е следният: Покажете му, че оценявате, че той винаги държи ситуацията под контрол. Демонстрирайте му, че сте готови да му бъдете помощник в каузата като негов резервен чифт очи или уши. Накарайте го да вярва, че ако във фирмата възникне някакъв хаос, докато него го няма, вие ще бъдете на разположение и ще намерите категоричен начин да се справите със ситуацията. Ако успеете да го постигнете, вие няма да сте на мушката на авторитарния шеф никога повече.

5. Ултра взискателният шеф

Това е шефът, който създава конкурентна среда между колегите. Той поставя много високи цели и стандарти и е много взискателен към своите служители.
Подходът ви към този шеф трябва да е следният: Разпитайте го за максимално много подробности около високите цели, които ви поставя и как точно смята, че те могат да бъдат постигнати. Накарайте го да ви опише стъпка по стъпка начина, по който смята, че те могат да бъдат достигнати.
Опитайте се да придобиете представа какво е успех според вашия шеф. След това му признайте, колко много цените тези ясни цели, които ви е поставил и му кажете, че ще следвате методите му на действие стриктно, за да се справите. Тоест, ако ви е подвел – грешката е в него.

tialoto.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Фабрика в Холандия 3D ОТПЕЧАТВА 500 тона пържоли на месец

Фабрика в Холандия 3D отпечатва 500 тона пържоли на месец. Компанията Redefine Meat ще доставя немски ресторанти с отпечатани филета.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

В центъра на София задържат децата с автомати

В центъра на София полицаи задържат групи младежи, които са се събрали, за да се защитят от мигрантите. Част от тях са непълнолетни деца.

РАЗКРИТИЕ: Столична община тайно е подменила жълтите павета

От Столична община тайно са подменили традиционните жълти павета, като вече са поставени бетонни само оцветени в златист цвят, научи BGPravda. Така е премахната културна ценност за цяла София.