loading...

петък, 2 ноември 2012 г.

Юруш на Фугуто

Токийското кметство има намерение да отмени ограниченията за приготвянето на отровната риба фугу след почти 60 години строга регулация и лицензионен режим за този продукт.
От октомври 2012 г. от ресторантите няма да се иска лиценз, за да предлагат фугу.
Всяко заведение ще има правото да сервира на посетителите си този деликатес, но само ако купува рибата вече почистена от отровните й части. Досега желаещите да се научат да приготвят деликатеса бяха длъжни в продължение на две години да чиракуват при опитен готвач.

След това те трябваше да държат писмен и практически изпит, за който плащаха сума, равностойна на около 220 долара. Най-важното в процеса на обучение бе да се научат да отделят частите на рибата, които стават за ядене, от органите, пълни със смъртоносната отрова тетродотоксин.

Рибата е известна сред любителите на силни усещания, защото съвсем малко количество от отровата, което остава в блюдото, предизвиква лека еуфория. Разбира се, по-голямата доза води до смърт. Фатална доза може да се получи дори само при докосване с голи ръце до вътрешностите на рибата. Тетродоксинът е 25 пъти по-силен от отровата, използвана за лов от индианците край Амазонка - кураре, и 275 пъти по-силна от цианидните препарати.

Всяка година в Япония се регистрират около 30 случая на отравяне. 60% от случаите завършват със смърт. Пикът е през 1974 г., когато почиват 34 души.


Няма коментари :

Публикуване на коментар