Пропускане към основното съдържание

В нета ни нещо замириса

Вместо да почерпим с торта заради цифричката „14" в биографията на нюза, решихме да се обърнем към хората в нета.
Нещо като "Urbi et Orbi", но тъй като не се мислим за папи, избрахме така модерната напоследък форма на отвореното писмо.


Обръщаме се към неотговорните фактори в нета (поради липсата на отговорни такива).
Позволяваме си да предложим някои неща, които, уви, смятаме, че няма да бъдат приети с аплодисменти - най-вероятно като утопични, или може би ненужни.
Но тъй като в нета ни - и по-точно в новинарската му част, така наречените онлайн медии - нещо се поразмириса, ще се опитаме - ако не да разкараме миризмата, то поне да я идентифицираме.

Силно сме озадачени от крупния успех на някои наши „колеги", появили се под слънцето на родния нет в последно време. В началото им се радвахме, тъй като годините са ни направили силно позитивни.
След това обаче някои странности в пейзажа привлякоха вниманието ни и направиха така, че да се случва настоящото отворено писмо.

Защото сме свидетели на една подмяна, на приоритети и похвати, които поставят под съмнение и разбъркват тотално „правилата на играта".
Думата ни е за „медии", в които явно програмистите са повече от журналистите и писането на скриптове измества създаването на новини.

Не че има нещо лошо, както преди време обявиха - преходът бил свършил, сиреч живеем в демократична ситуация и всеки има право да работи и съзидава - ако разбира се не нарушава законите.
В нашия случай не може да се говори за нарушаване на закони (донякъде може би и защото няма такива).
Но пък е възможно да се въведе малко ред. Като новият вид медии, примерно, не се бъркат и омесват с другите.

Неотговорните фактори в нета ни могат (с много добра воля, разбира се) да дефинират най-сетне понятието трафик, или посещаемост, или брой читатели, като го категоризират по някои негови признаци, произход, вид и т.н.

Така ще се изясни коя онлайн медия какъв тип трафик генерира и ще можем да се поздравим с някаква подреденост и яснота, пък и миризмата ще поизчезне.
Иначе сме в ситуация, в която сравняваме кани с вани, пилета с шилета, пирони с макарони и пр.

Неопровержим факт е уви, че каквото и да се говори, каквито и ценности да са обект на коментари и дискусии, то винаги накрая се стига до темата с парите.

И тъй като в нета все пак се въртят едни пари (като тенденцията, дай Боже, е да се увеличават), то е добре тези, които ги дават да знаят за какво го правят и какво получават насреща.
За съжаление, все още - доста първосигнално, мерило за влияние на медия от глобалната мрежа е обемът на гореспоменатия трафик. И ако го оставим да си се лее анонимен и неосъзнат от играчите в бранша, то рискуваме скоро тотално да пропаднем в една доста остра сюрреалистичност.

Затова си позволяваме да призовем неотговорните фактори към осъзнаване, последвано от действия. Нямаме илюзията, че това ще се случи на момента. Но може би ще стане след година, или две, или 100...
Ние сме търпеливи, както се казва, където са 14, там са и 114.

Милослав Йосифов, News.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Омбудсманът откри нарушения в Столична община и Столичен инспекторат

Омбудманът е открил нарушения свързани с чистотата на София от страна на Столична община и контролния орган в лицето на Столичен инспекторат.