Пропускане към основното съдържание

Изкусителката Анастасия и рожбите й у нас

Млада, неземно красива, със златиста коса, сиво-сини очи и изваяна фигура. Това е лечителката на телесни и душевни страдания Анастасия. Родена е и живее в сибирската тайга, а руският писател Владимир Мегре описва срещите си с нея, дългите разговори, както и вълшебния секс помежду им.


Всичко, разбира се, е измислица, а прелъстителната жена е художествен образ. Книгите обаче, в които Мегре описва неземните способности на красавицата, са факт и като лавина след тях тръгват стотици хиляди нейни последователи. Включително и у нас.

Някои дори свързаха мистериозната смърт на Марио Нушков от Благоевград с анастасийците.
Анастасия живее сред природата на затънтена полянка далече от цивилизацията. Ходи полугола, защото не изпитва студ. Храни се с треви и гъби, пие вода от езеро, другарува си с мечки, вълци, катерички. Спи под огромен кедър.

Когато все пак стане много студено, влиза в землянка, а мечка ляга до гърба й, за да я стопли. Ражда на поляната сина си, заченат от Мегре, и пак там, в тайгата, го възпитава. Прегръща огромните кедрови дървета и чува звънтенето им. Те я зареждат с енергия, а тя е постигнала върховното щастие, непознато за хората от цивилизацията.

Поредицата от 9-те книги на Мегре, които стават хит и в България, е под обобщаващото заглавие "Звънтящите кедри на Русия", както се нарича втората книга. Основната идея, която се развива, е как човечеството да заживее в родови имения сред природата, далече от всички постижения на съвременната наука и техника.

Някои определят творбите като фентъзи, езотерика, други пък смятат, че всичко в тях е реално постижимо. В Русия са създадени десетки такива имения на необитаеми земи. Там всичко е дар от природата - къщите, храната, водата, дрехите. По неофициални данни около 300 000 души живеят в родовите селища в Русия.

Следовниците на Анастасия, освен че се грижат за прехраната си, работят здраво. В селищата се произвеждат екологични храни, лечебни масла, амулети и стоки за бита - от дъвка и паста за зъби до лъжици, гребени, възглавници, матраци, одеяла. Всички те са направени от кедър и листа от други дървесни видове и се продават по интернет. Стоките са само ръчна изработка.
Идеите на Мегре за родови имения намират почва и у нас. Няколко сдружения и частни лица започват проучвания на запустели терени и изкупуват земя.

Според теорията на Анастасия най-подходящото място за създаване на такова имение е около запазени до днес долмени. Това са мегалитни съоръжения от няколко положени отвесно каменни плочи, които образуват камера и са покрити с друга плоча. Свързани са с религиозните вярвания и ритуали на древните хора и са използвани за погребения. Това ги прави пазители на паметта на народа.

У нас най-много долмени има в Югоизточна България в района на Странджа-Сакар. Точно там са насочени и интересите за закупуване на земя от родните анастасийци.
Идеята на родовите имения е в тях да живеят големи общности от хора при спазване на природните закони. Целта е създаване на съвършена среда за живот и постигане на земен рай.
На необработваемата земя се засаждат овощни и зеленчукови градини с натурални семена и фиданки. Изкопава се езеро, поставят се пчелни кошери.

В родовото имение семейството отглежда продукти за собствени нужди, но и за хората, които живеят в градовете. Там фамилията ражда и отглежда децата си. Къщите са от слама, дърво и кал, оградите - от храсти, дървета и камъни. В селищата има детски градини и училища.
Изчислено е, че за да се създадат тази самовъзстановяваща се екосистема и пълната хармония с природата, е необходим поне 1 хектар земя за едно семейство.

Позитивни мисли, здравословен начин на живот, добросъседство и взаимопомощ между комшиите са сред основните правила за живот в родовите имения.
Употребата на химикали, пластмаси, синтетика, асфалт, всичко, което не е с природен произход, е забранено.
Както и отглеждането на животни за храна.

Анастасийците у нас все още не са се обединили в едно сдружение. Опити да се създадат родови селища по примера на руските са се правили на няколко места в страната, но са безуспешни. Край Варна, София, Търново има заселили се семейства сред природата, но те по-скоро използват къщите си като вили, а не за постоянно живеене.

Най-сериозният опит да се създаде типичното родово имение е край елховското с. Раздел.
Благоевградската фондация "Мечта", която се определя като зелена организация, нашумя покрай нелепата смърт на 24-годишния Марио Нушков. Той бе доброволец там. Младият мъж бе намерен мъртъв в гората край с. Бистрица. Разследването установи, че се е качил на метален електрически стълб, откъдето паднал. Получил е счупвания на шийните и гръдните прешлени и тежки вътрешни травми.

24chasa.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Фабрика в Холандия 3D ОТПЕЧАТВА 500 тона пържоли на месец

Фабрика в Холандия 3D отпечатва 500 тона пържоли на месец. Компанията Redefine Meat ще доставя немски ресторанти с отпечатани филета.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

В центъра на София задържат децата с автомати

В центъра на София полицаи задържат групи младежи, които са се събрали, за да се защитят от мигрантите. Част от тях са непълнолетни деца.

РАЗКРИТИЕ: Столична община тайно е подменила жълтите павета

От Столична община тайно са подменили традиционните жълти павета, като вече са поставени бетонни само оцветени в златист цвят, научи BGPravda. Така е премахната културна ценност за цяла София.