loading...

събота, 10 ноември 2012 г.

23 години от 10 ноември

На този ден преди 23 години България каза "не" на комунизма. 10 ноември 1989 година ще остане в историята като началото на демократичния преход у нас. На пленум на Централния комитет на БКП тогава бе освободен от поста генералния секретар на партията Тодор Живков. Мнозина днес наричат това събитие преврат.


Старт на големите промени в бившия комунистически блок започнаха с идването на власт в Съветския съюз на Михаил Горбачов, който започва процеса на т. нар. перестройка. Ден преди свалянето на Живков в Германия бе съборена Берлинската стена.

На 10 ноември 1989 година на заседание на Политбюро Тодор Живков е принуден да подаде оставка, след като това предложение е подкрепено и от близките му съратници - Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов. Живков е изумен и не може да повярва, че именно той може да бъде свален от властта. Хората организирали искането за оставка са членът на Политбюро Петър Младенов и кандидат-членът Андрей Луканов. Повечето българи също не вярват на очите си, че е възможно диктаторът да бъде свален от трона.

На пленума членовете на Централния комитет приемат оставката на Живков, без да му дадат възможност за заключителни думи, и утвърждават Петър Младенов за негов наследник като генерален секретар на БКП. Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста председател на Държавния съвет на Народна република България.

Петър Младенов е избран за председател на Държавния съвет на 17 ноември. Парламентът премахва от Наказателния кодекс текстовете, инкриминализиращи критиката към правителството. БКП се отказва от еднопартийния модел на управление месец по-късно.Отменя се и член 1 от Конституцията, който регламентира управляващата роля на партията. Народното събрание гласува отмяната едва на 15 януари 1990 г. През месец юни 1990 година в България се провеждат и първите многопартийни парламентарни избори в България.

Няма коментари :

Публикуване на коментар