loading...

неделя, 28 октомври 2012 г.

Земята се пука, отприщва вълна от мощни земетресения


Земята започва да се пропуква. Учени направиха шокиращо откритие, като установиха, че планетата ни се напуква. По една от най-големите тектонични плочи, съставящи земната кора са открити пукнатини, съобщава вестник „Ел Паис“.

Именно това стряскащо явление е причината за двете разрушителни земетресения на територията на Суматра на 11 април, посочва изданието. Разломът на тектонична плоча е доста рядко, но същевременно изключително опасно събитие. Според учените земетресението с магнитуд 8,7 по скалата на Рихтер е причинено от четири сериозни пропуквания в тектоничната плоча – три паралелни между тях, и четвърто – в перпендикулярна посока.
Само два часа по-късно е станало второто земетресение, което е било с малко по-малка мощност – 8,2 по Рихтер. При него се е пропукало океанското дъно.

По думите на университетския преподавател в Южна Калифорния Торн Лай, вече е налице разделянето на Индоавстралийската плоча на две части. Но това не е тотално разделение на двете части, а е мрежа, преплетена от множество пукнатини, допълва ученият.
Според Мигел Ераис, геофизик от Мадрид, разломите на тектоничните плочи се случват през няколкостотин хиляди години на Земята. Той е на мнение, че ставаме свидетели на началото на формиране на нови граници между самите плочи.

Разрушителните и катастрофални земетресения в Суматра предизвикаха и необичаен ефект от другата страна на Тихия океан. Те са предизвикали увеличена сеизмична активност в Калифорнийския разлом, разкри Фред Полиц от USGS.

Дартс Нюз

Няма коментари :

Публикуване на коментар