Пропускане към основното съдържание

Земята се пука, отприщва вълна от мощни земетресения


Земята започва да се пропуква. Учени направиха шокиращо откритие, като установиха, че планетата ни се напуква. По една от най-големите тектонични плочи, съставящи земната кора са открити пукнатини, съобщава вестник „Ел Паис“.

Именно това стряскащо явление е причината за двете разрушителни земетресения на територията на Суматра на 11 април, посочва изданието. Разломът на тектонична плоча е доста рядко, но същевременно изключително опасно събитие. Според учените земетресението с магнитуд 8,7 по скалата на Рихтер е причинено от четири сериозни пропуквания в тектоничната плоча – три паралелни между тях, и четвърто – в перпендикулярна посока.
Само два часа по-късно е станало второто земетресение, което е било с малко по-малка мощност – 8,2 по Рихтер. При него се е пропукало океанското дъно.

По думите на университетския преподавател в Южна Калифорния Торн Лай, вече е налице разделянето на Индоавстралийската плоча на две части. Но това не е тотално разделение на двете части, а е мрежа, преплетена от множество пукнатини, допълва ученият.
Според Мигел Ераис, геофизик от Мадрид, разломите на тектоничните плочи се случват през няколкостотин хиляди години на Земята. Той е на мнение, че ставаме свидетели на началото на формиране на нови граници между самите плочи.

Разрушителните и катастрофални земетресения в Суматра предизвикаха и необичаен ефект от другата страна на Тихия океан. Те са предизвикали увеличена сеизмична активност в Калифорнийския разлом, разкри Фред Полиц от USGS.

Дартс Нюз

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Българите основават преди 17 000 г. първата държава на земята

I: Българите основават преди 17 000г. първата държава на земята-ИДЕЛ (ИТЕЛ)–конфедерация от седем арийски, финоугорски и алтайски племена, откъдето и името и (Иде-седем и Ел-племе). По късно тази държава получила и второ название на господстващия народ– Булгари, Бул-Възвишени и Ари-Свободни.