Пропускане към основното съдържание

Само с връзки може да станеш учител в Перник

Мария Томова
За пореден път се видя, че назначенията за учители в Професионална гимназия по икономика-Перник се правят само за "наши" хора. В отговор на жалба № 3770/20.09.2012 г. до омбудсмана на Република България във връзка с назначаване на работа в училището се посочват интересни неща от ръководството на школото.

"При проверка на училищната документация по случая беше установено, че на основание чл. 17, ал. 1, т. 7 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета директорът на Професионална гимназия по икономика - гр. Перник е обявил свободно работно място за учител по икономически дисциплини за определен срок и е посочил необходимите документи за кандидатстване". Назначеният учител е Капка Тодорова.

Ръководството на училището е "пропуснало" да каже, че ме бяха подвели за необходимите документи, които трябва да представя. Всички знаем, че свидетелство за съдимост и медицинско се дават при назначаването на работа, а не още при кандидатстването. За длъжност "учител" се изисква педагогическа правоспособност или в момента да се изучава, както е и в моя конкретен случай. Повече от ясно, е че назначението е направено за "наш" човек, а всичко друго са стъкмени обяснения и документи. Повече от ясно, че нарочно не са ми казали всички необходими документи, а са казали на техния човек. ВИНАГИ ЩЕ ПЕЧЕЛИ ТЕХНИЯ ЧОВЕК!
За да не говоря абстрактно ще кажа, че ръководството на училището е Юлиана Ефремова, помощник директор е Мария Томова.


Юлиана Ефремова
Още по темата:

През юни месец се срещнах с директорката на пернишката гимназия по икономика - Юлиана Ефремова, и нейната заместничка Мария Томова. Това стана, след като бях разбрах за работа, като учител по икономика. На въпросната срещна представих трите си дипломи за висше образование и два сертификата за изкарани икономически курсове. Бях приет много добре и от двете, след което Юлиана Ефремова, ми прегледа дипломите и каза, че се учудват, че толкова квалифициран кадър кандидатства за подобна длъжност и то в Перник. Бях уверен от нея, че ще започна работа, като учител през новата учебна година.

За целта ми бе казано, че тъй като нямам педагогическа правоспособност ще трябва да се запиша да изучавам подобен курс.
Юлиана Ефремова, извика една жена, която да ми каже към коя точно фирма да се обърна. Цената на придобиването на подобен курс е 500 лева. Няма да споменавам името на фирмата, защото до момента от там са били изцяло коректни към мен и подозирам, че от пернишката гимназия по икономика злоупотребяват с тяхното име.

Няколко пъти звънях по телефона на Мария Томова, за да я питам кога ще обявят свободното работно място. Тя говореше доста уклончиво, което още тогава ме наведе на мисълта, че е сложен "наш човек" на мястото и всичко се превръща в поредния BG фарс. Въпреки това след като свободното място за учител бе обявено (към края на август) ходих отново до Перник и в канцеларията на училището си подадох необходимите документи - CV, копие от дипломите за висше образование и молба.

По-късно разбрах, че моята кандидатура е била набързо отхвърлена от незнайна комисия, заседавала в незнаен ден и час. От вътрешен човек разбрах, че формалната причина за моето отхвърляне е било липсата на бележка за това, че съм се записал да уча педагогика. Тази бележка отдавна е в мен и щях да я представя, ако я бяха поискали. Изрично казах на Мария Томова, че мога да я представя и щях да го направя, ако някой се беше сетил да ми се обади.

Николай Георгиев

Коментари

Популярни публикации от този блог

Фабрика в Холандия 3D ОТПЕЧАТВА 500 тона пържоли на месец

Фабрика в Холандия 3D отпечатва 500 тона пържоли на месец. Компанията Redefine Meat ще доставя немски ресторанти с отпечатани филета.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

В центъра на София задържат децата с автомати

В центъра на София полицаи задържат групи младежи, които са се събрали, за да се защитят от мигрантите. Част от тях са непълнолетни деца.

РАЗКРИТИЕ: Столична община тайно е подменила жълтите павета

От Столична община тайно са подменили традиционните жълти павета, като вече са поставени бетонни само оцветени в златист цвят, научи BGPravda. Така е премахната културна ценност за цяла София.