Пропускане към основното съдържание

Огромен извънземен свят оживя (Видео)

Огромна планета, която астрономите смятаха че е мъртва, буквално оживя, сочи ново изследване, цитирано от Mashable, съобщи obekti.bg.

След анализ, направен на данните от телескопа „Хъбъл“ на NASA, става ясно, че близкостоящата ярка звезда Fomalhaut наистина има за компания огромна екзопланета, наричана от учените „зомби“ свят.
Това противоречи с други скорошни изследвания, според които т.нар. планета – известна като Fomalhaut b – всъщност представлява огромен облак от прах.

„Предвид факта какво знаем за поведението на праха, както и за средата, в която планетата се намира, смятаме, че наблюдаваме планетарен обект, покрит изцяло с прах, а не просто реещ се в пространството облачен прах“, казва Джон Дебс от Space Telescope Science Institute в Балтимор.

Сагата за Fomalhaut b (с маса три пъти по-голяма от тази на Юпитер) започва още през ноември 2008 г., когато астрономите, работещи с „Хъбъл“, съобщават, че планета, обикаляща Fomalhaut, е първият извънземен свят, заснет във видимия спектър.

Впоследствие множество учени поставиха под въпрос съществуването на Fomalhaut b. Новото изследване обаче отново открива планетата – тя е засечена в три различни дължини на вълната във видимия спектър.

Същевременно учените научават повече и за орбиталните характеристики на Fomalhaut b – според тях именно гравитацията на планетата оформя диска от останки около нея. „Благодарение на нашия анализ открихме, че минималното разстояние между планетата и диска почти не се е променил през последните две години.“



Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Омбудсманът откри нарушения в Столична община и Столичен инспекторат

Омбудманът е открил нарушения свързани с чистотата на София от страна на Столична община и контролния орган в лицето на Столичен инспекторат.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.