loading...

сряда, 10 октомври 2012 г.

Как всеки може да пуши на закрити обществени места

Разследващият журналист от Нова телевизия Васил Иванов от Нова ТВ разкри сериозни пропуски, които са направили законодателите, които забраниха пушенето в закрити пространства на обществено място. В предаването си "Разследване" излъчи своя социален експеримент. Иванов събра няколко пушачи и ги вкара в заведение.

Там те запалиха по цигара и помолиха младата барманка да ги изгони. Журналистът дори й даде личния си телефон, от който да се обади на съответните органи, които трябва да следят за нарушенията.

Тя предупреди компанията, че трябва да напусне барчето. Иванов обаче я контрира как ще се справи с пияници късно вечер. Въпреки опитите да се свърже с инспекторите към здравното министерство, те така и не си вдигнаха телефона в законовия срок от един час. Така те си попушиха без притеснение. Сервитьорка пък се опита да се свърже с МВР, но полицаите й обясниха, че подобни нарушения не са в компетенцията им. "Законът действа само юридически, но не може да ме изгони. В закона не пише, че не може да се пуши тютюн, а не свит чай например", констатира Васил Иванов.

Журналистът влезе при шефа на Дирекция "Обществено здраве" Димитър Димитров и си сви цигара от стрит лайков чай. Д-р Димитров започна да прави опити да се измъкне от ситуацията с нелепата ирония: "Хайде, вие провокирате, сега да забраним и чая". В закона обаче не е записано, че не може да се пуши каквото и да е, освен тютюн. Докато мине проверката и ако случайно дойдат инспектори, Иванов предупреди, че всеки може да си тръгне. Другият парадокс, който не е домислен в закона, е, че инспекторите нямат право да изискат личната карта на гражданите. С това автоматично не могат и да ги глобят.

Няма коментари :

Публикуване на коментар